Jan Hauspi

Wanneer Polen en Oekraïne in 2012 samen het EK voetbal organiseren, bestaat de kans dat het met Wlodek Lubanski als Pools bondsvoorzitter zal zijn. De zestigjarige assistent-trainer van Lokeren is een van de zeven kandidaten voor het voorzitterschap. Onder hen ook Grzegorz Lato, zijn vroegere ploegmaat op Daknam. Bondslui, clubvoorzitters en trainers hadden hem om zijn kandidatuur gevraagd, zegt Lubanski. “Maar er is zeker nog niets beslist. Na het kampioenschap keer ik voor een langere pe-riode naar Polen terug. In mei weet ik meer.”

De voorzittersverkiezing is het gevolg van de diepe crisis waarin het Poolse voetbal verkeert. De bal ging aan het rollen toen de voorzitter van GKS Katowice in de zomer van 2005 tegenover de politie bekende al jarenlang betrokken te zijn bij een grootschalig netwerk van wedstrijdcorruptie. Zijn bekentenissen leidden tot de arrestatie van een zeventigtal mensen, onder wie scheidsrechters, clubvoorzitters en zelfs bondsofficials. Januari 2007 ontnam de minister van Sport de bond alle macht en stelde een regeringscommissaris aan om de stal uit te mesten. Na protest van FIFA en UEFA, die ermee dreigden Polen (in dezelfde EK-kwalificatiegroep als België) van het internationale voetbal uit te sluiten, werd die ingreep weer ongedaan gemaakt. ” Sepp Blatter is daarvoor persoonlijk tussen gekomen”, weet Lubanski. “Het verwijt van de overheid was dat de bond niet snel genoeg reageerde nadat de politie enkele spilfiguren had opgepakt. Er zouden een dertigtal scheidsrechters bij betrokken zijn, van wie één zelfs lid was van het uitvoerend comité. Nog steeds zijn er elke week nieuwe ondervragingen.”

Twee weken geleden strafte de bond de eerste clubs : twee degraderen er naar de tweede klasse, twee andere naar de derde klasse, met puntenaftrek en een geldboete er bovenop. De organisatie van het EK 2012, ten koste van grote favoriet Italië en de combinatie Hongarije-Kroatië, is een opsteker van formaat. “Iedereen was verrast”, bekent Lubanski, die ook Oekraïne goed kent. “Ik spreek Russisch en ken veel mensen in Kiev en Donetsk. Niet alleen door mijn verleden als makelaar, maar ook omdat ik er vaak heb gespeeld met mijn club Gornik Zabrze en de nationale ploeg.”

Als hij de verkiezing wint, verliest Lokeren, na Rudi Cossey, ook zijn tweede assistent-trainer. “Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen”, zegt de man die vorig jaar werd uitgeroepen tot de beste Poolse voetballer aller tijden. “Momenteel ben ik met verscheidene mensen aan het praten om te zien of mijn kandidatuur voldoende steun heeft. Is dat niet zo, dan doe ik het niet.” S

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content