Canvas: Champions League volleybal (23.40 uur)

België mag zich opmaken voor topsport op een hoog niveau, want zowel Maaseik als Roeselare – onze vaandeldragers in het volleybal – plaatsten zich voor de Final 12 in de Champions League. De West-Vlamingen schakelden in de vorige kwalificatiefase het Oostenrijkse Innsbruck uit en krijgen nu met het Poolse Belchatow een tegenstander van zwaar kaliber voorgeschoteld.

Dat oordeelt ook Marc Willems. De VRT-commentator zal samen met analist Gert Vande Broek, coach van Kieldrecht en tegenwoordig chef-sport op het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters, in Schiervelde de prestatie van Roeselare volgen. “Puur op papier zijn ze kansloos en hebben ze slechts een waterkansje, want Belchatow beschikt over individueel gigantisch sterke spelers”, stelt hij. “Vast en zeker wordt het een zware opgave. Ik zie één belangrijke mogelijkheid voor het team van Dominique Baeyens: als ze thuis winnen, dan moeten ze zich alleen maar in de golden set sterker tonen. En in een systeem tot maximaal vijftien punten is echt veel mogelijk. Mochten ze hun heenwedstrijd al verliezen, dan is de kans heel groot dat ze de boeken mogen toedoen.”

Toch acht Willems Frank Depestele en co niet kansloos. “Wanneer alle spelers top zijn en een supergoeie dag kennen, dan is er veel mogelijk”, vervolgt hij. “De eerste set in Moskou, waar ze die gasten van het kastje naar de muur speelden, verdient navolging. Maar het blijkt niet eenvoudig om dat niveau drie sets vol te houden. Roeselare weet echter ook dat hun coach, net als Vital Heynen bij Maaseik, iemand is die het team op punt kan zetten. Ze zijn bijzonder goed in scouting en slagen er vaak in een uitgekiend tactisch plan uit te tekenen. Dat blijft zeker een surplus.”

Vraag is echter hoe routinier Depestele, die onlangs niet mocht ingaan op een lucratief aanbod van Treviso, aan de opslag verschijnt. “Maak je daar maar geen zorgen over”, oppert Willems. “Frank is op en top prof en er opnieuw honderd procent met zijn gedachten bij. Die optie lijkt voorlopig een afgesloten hoofdstuk. Hij zal misschien sneller dan voorzien een kans krijgen. Want Treviso nam uiteindelijk een 37-jarige Braziliaanse spelverdeler. In Italië – wat toch zijn grote droom is omdat hij er nooit speelde en er veel geld kan verdienen – en Polen zullen zich misschien nog mogelijkheden aandienen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content