Holala. Oeioeioei ! Het zit er tegen, in het huishouden Raes-De Boeck. Frank in ‘Achter de microfoon’, voorheen ‘de Raad der Wijzen’ maar dat is moeilijk vol te houden indien men zich beperkt tot vertegenwoordigers van de audiovisuele media : “Glen De Boeck is een betere voetballer dan wij allemaal dachten, maar nu ook weer niet zo sterk dat hij in zijn eentje een ploeg rechthoudt.”

Krijg nu wat. Nu De Boeck zwart op wit bewijst dat hij wél in zijn eentje een ploeg rechthoudt, gaat uitgerekend Matroos Raesch het afzwakken. Wat is dat toch met voetbaljournalisten dat ze geen feiten onder ogen willen zien ? Botsen feiten met meningen, dan kiezen ze voor meningen. De Boeck doet mee en het wordt 3-0 voor Anderlecht, dan valt De Boeck uit en wordt het 3-4 voor Lokeren. Aan wie of wat ligt dat dan ? Feiten zijn soms zo simpel dat het pijn doet ze te aanvaarden. Wij, van de oude stempel en dus Latijn geleerd hebbend, stellen altijd : post hoc, ergo propter hoc. Na iets, dus door iets. De ezel staat voor de kar. De ezel vertrekt en de kar vertrekt ook. Wel, dan trekt de ezel de kar. In een extreem geval zou de kar de ezel kunnen duwen, bijvoorbeeld bergaf, maar dat de kar onafhankelijk van de ezel toevallig op hetzelfde moment vertrekt, dat kan niet. Men moet dit voorbeeld natuurlijk niet te ver doortrekken : als twee auto’s voor het verkeerslicht staan, en de eerste vertrekt en de tweede ook, dan geldt het ‘post hoc ergo propter hoc’-principe alleen indien op de eerste wagen een oranje zwaailicht en het logo van VTB-VAB staat.

Glen, beste kerel, zit niet te veel in met dit verraad van uw vriend, er zijn nog mannen in de wereld. En gij, waarde lezer, haal uw documentatie van drie jaar geleden vanonder het stof. Dat seizoen waarin Anderlecht na vijf speeldagen alleen laatste stond. Wie was er toen niet bij, die eerste vijf matchen ? De Boeck. En wanneer is het terug beginnen lopen ? Juist. Zeventig op vierentachtig heeft Anderlecht met Glen behaald. Wel dan ?

“Wat treft je het meest als je Anderlecht bezig ziet ?” vraagt Geert Foutré in dezelfde rubriek. Antwoord van Raes : “Dat ze nog geen enkele match speelden waarin ze er écht stonden. Behalve misschien één.” Ofwel heeft de Frank dit gezegd en heeft de Geert het niet gecorrigeerd. Ofwel heeft de Frank dit niet gezegd, en heeft de Geert het wel gecorrigeerd. Hoe dan ook is het een quote die kan tellen. Of nee, die niét kan tellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content