Co Adriaanse staat kort bij zijn ontslag. Dat stond hij overigens al de dag dat hij aantrad als trainer van Ajax. Niet zodra was het nieuws bekend in Barcelona, of Johan Cruijff rende van zijn berg naar beneden, stormde de dichtstbijzijnde inkt- en pennenwinkel binnen, en sloeg een voorraad in waarmee men een steppebizon omver kan schrijven. Over Co heeft Cruijff van zijn leven geen positief woord gezegd of geschreven. Zelfs de manier waarop Co’s haar wordt gekapt bevalt Johan niet. Te kort afgesneden bij de scheiding. U kent de bron van de controverse : Co vindt dat trainers een diploma moeten hebben van de soort waarvan hij er zelf vijf bezit. Cruijff vindt dat wie een diploma heeft de toegang tot het stadion dient te worden ontzegd. Hij zelf heeft er geen. Wou er ook nooit één, zelfs niet toen ze het hem wegens verdiensten cadeau wilden doen. En als hij één positieve opmerking over Bayern München over zijn lippen krijgt, dan is het dat het beleid er wordt bepaald door ex-topspelers als Franz Beckenbauer en Uli Hoeness, toevallig twee van zijn generatiegenoten.

Voeg bij Cruijff technisch directeur Leo Beenhakker als permanent kandidaat-vervanger op de achtergrond, en alle ingrediënten voor een spoedig ontslag van Adriaanse waren de hele tijd aanwezig. Bij het begin van de voorbereiding, anderhalve maand geleden, had Co meer dan vijftig spelers in zijn A-kern. Van wie, tussen twee haakjes, geen enkele bereid was om bij Germinal Beerschot te gaan voetballen. Co moest snoeien, zwierde Aron Winter en Richard Witschge eruit, en stelde zich daarmee pal in de vuurlijn van supporters, pers, Cruijff, en natuurlijk beide betrokkenen : Winter & Witschge (Verhuizingen en Internationaal Transport). Het conflict dateert al van vorig seizoen, maar barstte in alle hevigheid opnieuw los.

“Co ontbreekt sociale intelligentie”, sprak Aron, wiens bijbelse voornaam hem noopt tot dito taalgebruik. Sociale intelligentie wordt het nieuwe cliché in het voetbal, onthoud die uitdrukking. Winter haalde zijn neus op voor Antwerpen, en ging naar Sparta waar Frank Rijkaard trainer is. “Een fantastische trainer en een geweldig mens”, aldus Aron in afwachting dat hij ook op het voormalige Kasteel naast de ploeg valt.

Wat Co aangaat was het wachten op de eerste uitschuiver van Ajax, en die liet niet lang op zich wachten : voorronde Champions League, 1-3 verlies tegen Celtic. Het is natuurlijk mogelijk dat Ajax dat in Glasgow nog gaat rechtzetten, zoals het ook mogelijk is dat het plots boterbollen regent, maar dan zal Co toch uit een ander tactisch vaatje moeten tappen. Als hij niet oppast gaat Ahmed Hossam terug naar Anderlecht. We zullen Bruno Govers eens naar zijn moeder doen bellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content