Zaterdag versloeg Macerata op de zesde speeldag van de Italiaanse competitie de tot dan verrassende koploper Parma. Door die zege komen Wout Wijsmans en co aan de leiding in de A1.

Jullie gaan ook resoluut voor de titel.

Wout Wijsmans : De meeste kenners tippen ons samen met Treviso als de grootste favoriet. De sponsors, de supporters en wijzelf ambiëren ook het hoogste. We startten moeizaam met 3-2-winst thuis tegen Padova en 3-2-verlies bij Trentino, maar nadien wonnen we zowel tegen Modena, Roma, Falconara als Parma met 3-0.

De druk ligt een pak hoger dan je gewend was bij Ferrara.

Daarvoor volleybal je ook bij zo’n ploeg en daarvoor wordt je ook betaald. Maar het klopt dat deze stap de grootste aanpassing betekende in mijn carrière tot nu toe. De organisatie is werkelijk perfect, alles is tot in de puntjes geregeld. Er wordt wel enorm veel verwacht van de spelers : elke fout die je maakt, wordt geanalyseerd. Het verschil tussen een goede ploeg en de absolute top ligt in de twee, drie fouten die begaan worden tijdens een set. De sportieve staf legt daar ook heel sterk de nadruk op : side-out móet je scoren. Dat ze verdedigen, tot daartoe, maar je mag zéker geen fout maken. Ik leerde dan ook al heel veel bij, ook dankzij het samenspel met toppers als Meoni, Bracci, Gravina of Miljkovic.

Dat je in vorm bent en een belangrijke schakel bent voor coach Masciarelli bewijzen jouw persoonlijke statistieken.

Ik sta momenteel tweede of derde in de algemene rangschikking in receptie, wat toch een verrassing is omdat Treviso bijvoorbeeld beschikt over specialisten als Bernardi en Papi. Ook aanvallend loopt het vlot. Cijfers zeggen niet alles, maar ze geven toch weer dat het niet slecht draait.

Parma vormt een positieve verrassing, Modena dan weer een negatieve : het verloor al vier keer en bevindt zich dus in de onderste regionen.

Het is duidelijk dat Modena in een crisisperiode zit en daar is in de Italiaanse media uiteraard veel over te doen. De ploeg kwam in een negatieve spiraal terecht waar ze moeilijk uit geraken. Wat Parma betreft, denk ik niet dat dat team bovenaan zal blijven staan.

Buiten het volleybal moest je je ook aanpassen aan het leven in Macerata.

Er valt hier minder te beleven dan in Ferrara : minder restaurants en dergelijke. Bijna alle ploegmaats zijn getrouwd of hebben een vaste vriendin, terwijl we vorig seizoen met een hele bende vrijgezellen waren. Dat vergde ook een aanpassing.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content