‘Wullaert is onze meest getalenteerde speelster’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Voor het eerst wordt vanavond ook een Gouden Schoen uitgereikt aan de beste vrouwelijke voetballer van ons land. Recordinternational Femke Maes is tevreden, maar hoopt op meer.

Femke Maes (36) zette in 2011 een punt achter een zeer succesvolle carrière, die haar onder meer naar Zweden en Duitsland leidde. Ze won elf Belgische landstitels, negen bekers, en in 2009 met Duisburg zelfs de Champions League. Tegenwoordig werkt ze voor een marketingbedrijf in Leuven en is ze sporadisch cocommentator bij Proximus TV voor de wedstrijden van de Red Flames.

De hoogconjunctuur die het Belgische vrouwenvoetbal nu beleeft met voor het eerst kwalificatie voor een EK bezorgt haar een dubbel gevoel, erkent de Oost-Vlaamse die 84 caps verzamelde bij de nationale ploeg: ‘Ik ben een tikkeltje jaloers. Ik heb wel een Champions League gewonnen, maar met je land op zo een toernooi kunnen spelen, lijkt me toch het allerhoogste. Wij hadden destijds bij de nationale ploeg één trainer, Anne Noé, en die moest alles doen. Dat is niet realistisch. Ook de omkadering was pover, het gebeurde wel vaker dat wij rond middernacht op locatie toekwamen om de ochtend erop te moeten voetballen. Dat was trouwens een van de redenen waarom ik nog voor het einde van mijn carrière kapte met de nationale ploeg, ik wilde een signaal geven.

‘Natuurlijk ben ik heel blij dat de bond ingezien heeft dat er iets moest veranderen. Je merkt dat een uitgebreide staf en een semiprofessioneel kader ervoor zorgen dat de speelsters individueel en als team een gigantische sprong voorwaarts maken.’

Maes werd gevraagd om in de jury te zetelen voor de Gouden Schoen, die voor het eerst ook zal uitgereikt worden bij de vrouwen. ‘Die Gouden Schoen voor de vrouwen is een goede zaak. Het is een kans om de vastgeroeste ideeën – dat enkel manwijven voetballen bijvoorbeeld – bij te stellen.’

Tegelijkertijd wil ze niet te snel hoera roepen: ‘Hoeveel van de juryleden kunnen de prestaties van de genomineerden inschatten? Je kunt het hen niet eens kwalijk nemen, want wie kan er bijvoorbeeld wedstrijden van Lorca Van De Putte in Zweden volgen? Daardoor vrees ik dat er vooral op basis van reputatie en intrinsieke kwaliteiten gestemd zal worden.

Tessa Wullaert is ontegensprekelijk onze meest getalenteerde speelster, maar ik denk dat er weinigen weten dat ze het de voorbije maanden zeer lastig had om zich bij Wolfsburg door te zetten’, besluit Maes, die blij is met Imke Courtois als uithangbord van het Belgische vrouwenvoetbal. ‘Dat Imke geen vaste waarde is bij de Red Flames doet er niet toe. Ze pakt goed op televisie en ze doet het geweldig als analist. Imke is een dankbaar figuur voor het vrouwenvoetbal, zij kan die voortrekkersrol zeker opnemen.’

Vanavond kennen we de allereerste Gouden Schoen bij de vrouwen. Genomineerd zijn Julie Biesmans (Standard), Janice Cayman (Montpellier), Jana Coryn (Lille OSC), Heleen Jaques (Anderlecht), Justien Odeurs (Jena), Davina Philtjens (Ajax), Lorca Van De Putte (Kristianstads), Elke Van Gorp (AA Gent), Tessa Wullaert (Wolfsburg) en Aline Zeler (Standard).

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content