Yes we can!

© BELGAIMAGE

Nadat onze Belgische Red Flames weer thuis waren van het EK in Nederland, werd er in de media nauwelijks nog gesproken over het vrouwentoernooi. Door de rechtstreeks uitzending van de groepsmatchen van de Red Flames, zelfs tweemaal in prime time op Eén, leken de media nochtans een nieuwe weg te zijn ingeslagen, met meer aandacht voor vrouwensport. Want laat ons eerlijk zijn, de afgelopen jaren behaalden vrouwelijke sportteams betere resultaten dan hun mannelijke collega’s. Denk maar aan de Yellow Tigers (volleybal), de Red Panthers (hockey) en de fenomenale bronzen medaille van de Belgian Cats (basketbal) in juni dit jaar.

De eerste match van onze Belgische voetbaldames op het EK begon aarzelend, waardoor ze meteen 1-0 achter stonden tegen Denemarken. Daarna kwamen de Red Flames beter in de match, maar niemand kon nog scoren. Dan maar winnen tegen Noorwegen. Zo gezegd, zo gedaan. De Red Flames leken bevrijd van hun plankenkoorts en wonnen met 2-0. In de laatste match van de groepsfase moest Nederland voor de bijl!

Maandag 24 juli. De match startte om 20.45 uur, in de nieuwsuitzendingen om 19 uur werden waanzinnige supporterstaferelen getoond. Belgische en Nederlandse supporters in een polonaise. Het leek een waar schlagerfestival. In een uitverkocht stadion met een geweldige sfeer weerklonken de Brabançonne, luidkeels meegezongen door onze Flames (daar kunnen de Rode Duivels een puntje aan zuigen), en het Wilhelmus. Het eerste kippenvelmoment van de avond. Een fluitsignaal en de match was begonnen.

Een botsing tussen Maud Coutereels en AnoukDekker kan na de match gezien worden als hét kantelmoment. Met een verband om het hoofd zetten ze beiden de strijd verder. Nog in de eerste helft begaat diezelfde Coutereels jammer genoeg een overbodige penaltyfout. 0-1 in de 27e minuut.

Na de rust komen onze Belgische meisjes met vernieuwde vechtlust uit de kleedkamer. Net voor het uur belandt de bal bij Tessa Wullaerts. Ze wil hem terug in het pak sturen, maar haar voorzet belandt in het doel. Magistraal doelpunt als het zo bedoeld was. 1-1 gelijk, alles is ineens weer mogelijk.

Nog geen kwartier later gebeurt hetzelfde aan de Belgische goal. Doelvrouw Justien Odeurs moet zich omdraaien nadat de bal van de Nederlandse LiekeMartens afweken is op het been van een Belgische verdedigster: 1-2. Een poging van JaniceCayman strandt op de lat en HeleenJaques ziet haar kopbal van de lijn gered. Fluitsignaal, einde van de match.

Na de traantjes en de nodige troost moeten de Flames vooral trots zijn. Geschiedenis is geschreven, een eerste hoofdstuk dan toch. Dit is het begin van een heel nieuw verhaal: dat van een ploeg strijdende krijgers die honger hebben naar meer. Op naar het volgende grote toernooi, yes we can!

Samen met de Flames zijn ook de media klaar voor een nieuw hoofdstuk, gewijd aan vrouwensport tout court. Wekelijks een rubriekje ‘Sportvrouw van de week’ lijkt me een goede start. Dames, het is aan jullie om ervoor te zorgen dat ook de voorpagina met jullie kan gevuld worden!

Ik kijk er alvast naar uit!

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content