Young Boys Bern heeft FC Basel van de troon gestoten als alleenheerser in Zwitserland.

FC Basel was jarenlang heer en meester in de Zwitserse Super League. Van 2010 tot 2017 waren de Bebbi de ongenaakbare kampioen en elk jaar werd de kloof met de tegenstand groter. Dat had het te danken aan de inkomsten uit de Champions League en enkele straffe uitgaande transfers, zoals Mohammed Salah, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri en Ivan Rakitic. Sinds 2018 heeft Young Boys Bern echter de fakkel overgenomen. Afgelopen weekend werden ze voor de vierde keer op rij kampioen.

De race naar de top werd in Bern ingezet in 2015, toen Adi Hütter er aangesteld werd als hoofdcoach. De Oostenrijker had juist de Oostenrijkse dubbel gepakt met Red Bull Salzburg. Bij Young Boys implementeerde hij de Red Bullstijl. Met een 4-2-2-2, die soms een 4-4-2 wordt, counterde de ploeg uit Bern iedereen kapot. In 2018 was de troonwissel een feit. Hütter verhuisde naar Eintracht Frankfurt en is vanaf volgend seizoen de nieuwe coach van Borussia Mönchengladbach. Gerardo Seoane zette de filosofie verder.

Ook de Europa League was voor de Zwitsers een doel dit jaar. In een poule met AS Roma, Cluj en CSKA Sofia werden ze tweede. Daarna schakelden ze Bayer Leverkusen uit, maar in de 1/8 finales was Ajax te sterk. Op de transfermarkt ontwikkelde Young Boys zich tot een doorverkoopclub van jonge spelers. Het beste voorbeeld daarvan is Denis Zakaria, voor 12 miljoen naar Borussia Mönchengladbach verhuisd. Om de eigen ploeg draaiende te houden investeert het in kwaliteitsvolle spelers als Jean-Pierre Nsamé, nu topscorer van de Zwitserse competitie.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content