Voor aanvang van het seizoen 2001-2002 waren de verwachtingen in het Henegouwse hoog gespannen. Na een knappe halve finale vorig jaar, zouden de jongens van Yves Defraigne deze keer meedingen voor de hoofdprijs. Maar ondertussen bengelt Union Bergen ergens in de brede middenmoot.

Het loopt duidelijk niet zoals gewenst.

Yves Defraigne : Bah, niet zoals gewenst… We wisten dat we de ambities wat moesten bijstellen na het verlies van Rodger Farrington. Zo onverwacht komt dit dus niet. Farrington had een heel belangrijke pion in ons geheel moeten worden, maar door die paspoortaffaire is dat plan helemaal de mist in gegaan. Om het vertrek van Potter op te vangen, wilden we naar dit jaar toe onze speelstijl een beetje omgooien en meer op verdediging en insidespel focussen. Het klinkt als een goedkoop excuus, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer. Ik ben ervan overtuigd dat we met Farrington even goed als vorig seizoen konden doen. Nu heb ik het er met het bestuur al over gehad dat je iemand van het kaliber van Farrington niet meer kan halen na september. Dat bleek ook met de aanwerving van Piotr Karolak ( ondertussen werd de Pool zijn contract niet verlengd, nvdr), een man die nochtans al iets bewezen had in Italië.

Wat zit er dan nog in voor dit Bergen ?

We bekijken het nu gewoon wedstrijd per wedstrijd. We moeten trachten het maximum uit deze groep te halen. Dat wil zeggen binnen de eerste zes eindigen. En af en toe kunnen we dan nog voor een uitschieter zorgen zoals in de Beker van België tegen Oostende. Je mag ook niet vergeten dat elke ploeg in eerste sterker geworden is ten gevolge van die invasie van Eurospelers. Daarbij verloren we onze wedstrijden telkens zeer nipt.

Behalve dan Europees tegen Fuenlabrada.

Dat kwam inderdaad hard aan. Maar ik hield de spelers ook voor dat als we hard blijven werken en als iedereen weer op niveau presteert, wij het hen zeer moeilijk kunnen maken. Daar nijpt het schoentje : verschillende spelers spelen onder hun niveau van vorig jaar. George Evans en Wouter Dewilde zijn wel lichtpunten, maar ondertussen weet ook iedereen van waar het gevaar komt en als je dan dat outsideshot niet meer hebt…

Moet Bergen nu als club een stapje terugzetten ?

Neen, wij moeten op lange termijn blijven werken en ons meer gaan toespitsen op de jeugd. In die optiek pleit ik ook al langer bij het bestuur voor de oprichting van een jeugdacademie. Maar zoals ik reeds zei, moeten we nu eerst dag na dag hard werken en het maximum uit deze groep halen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content