“Normaal gezien kijk ik niet zo heel veel naar tv”, verontschuldigt Yves Vanderhaeghe zich. “Maar door mijn ziekte de afgelopen twee maanden nam mijn kijkgedrag wel toe. In eerste instantie probeer ik natuurlijk de wedstrijden van SV Roeselare en Anderlecht nog wat te volgen. De Daviscupontmoeting tussen België en Duitsland volgde ik, maar ook de Champions League. Ik hou wel van die duels op het scherp van de snee, zoals nu bij de kwartfinales en de halve finales. Het blijft wel altijd plezant om naar Barcelona te kijken. Jammer genoeg werden ze al vroegtijdig uitgeschakeld.”

De Vlaamse klassiekers, bij het begin van het wielerseizoen, krijgen ook een prominente plaats in de agenda van de West-Vlaming. “Vooral de Ronde van Vlaanderen dan”, zegt hij. “Traditioneel gebeurt dat in het gezelschap van vrienden. Met een groot diner, met toch wel wat aangepaste wijnen. Al een paar jaar bij dezelfde gastheer en compagnie trouwens. Altijd een leuke dag. De sfeer proeven we ’s morgens, we zien de renners vier keer passeren. De Ronde blijft een spektakelstuk. Iedereen komt naar buiten en wil dat zien. Het is en blijft iets unieks.”

Vanderhaeghe koestert zijn helden. “Twee jaar geleden ben ik eens zelf met de wagen naar Parijs-Roubaix gereden. Op een bepaald moment zat ik zelfs, zonder dat ik het besefte, mee in de koers op een kasseistrook”, herinnert de verdedigende middenvelder zich. “Het jaar dat Tom Boonen won. Ik ben een fan. Hij bewijst jaarlijks dat hij tot de wereldtop behoort. Een fantastische sportman. Telkens toont Boonen aan dat hij er klaar voor is en geen uitdaging uit de weg gaat. Zo herken je de echte toppers. Alleen is hij ook afhankelijk van de vorm van de dag.”

Binnenkort zal Vanderhaeghe ook weer de verrichtingen van het Belgische Fedcupteam opvolgen. “Ik volg veel sporten uit chauvinisme”, bekent hij. “Als Belg zijn we sowieso toch meer geneigd de prestaties van onze landgenoten te observeren. Alhoewel ik iets meer sympathie heb voor Kim Clijsters besef ik maar al te goed dat we met Justine Henin over een unieke speelster beschikken. Die speelt bij momenten subliem tennis, streeft constant naar het perfecte. Verder hoop ik dat Xavier Malisse, na zijn polsblessure, toch klaar raakt voor Roland Garros. Ik ken hem, het is echt een fijne gast om mee op te trekken.”

Voor de formule 1 haakte Vanderhaeghe al een tijdje af, maar motorcross ontlokt wel zijn interesse. “Ook weer voor de Belgen, hé”, grinnikt hij. “Na het afhaken van Stefan Everts staat er een aantal jonge leeuwen klaar om hem op te volgen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content