Robert Waseige zocht na de 4-1-nederlaag tegen Finland een verklaring in de mindere fysiek van zijn spelers. Terecht ?

Dirk Deferme : Hij zal dat, denk ik, wel goed kunnen inschatten. Dat was wel een van de zaken die er niet honderd procent waren. Hij heeft meermaals herhaald dat hij wilde dat ze tiptop aan de aftrap kwamen. Hij zal waarschijnlijk in de eerste plaats aan de aftrap van de wedstrijd tegen Schotland bedoeld hebben. Daarnaast denk ik dat er nog wel behoorlijk wat andere dingen niet goed waren.

België kreeg geen greep op het middenveld.

Het middenveld draaide niet echt. Ik denk dat ze daar permanent in de minderheid waren en de Finnen daar constant iemand op overschot hadden. Als ze het dan zo kunnen manoeuvreren dat die man op overschot Jari Litmanen is, dan heb je daar zo’n klasbak staan die het spel kan verdelen en de Belgen met de neus op de feiten kan drukken.

Moet de bondscoach tactische wijzigingen doorvoeren met het oog op Schotland ?

Ik weet het niet. Waseige zei dat de Schotten op een vergelijkbare manier spelen als de Finnen. Nu, een groot verschil tussen beide wedstrijden is natuurlijk dat het tegen Schotland een wedstrijd met inzet wordt, waardoor je sowieso die stap méér krijgt. En een ander verschil is dat de Finnen individueel en technisch gezien veel getalenteerder zijn dan de Schotten. Als je niet honderd procent alles geeft tegen een ploeg met talent, dan krijgt je zoiets als die 4-1 tegen Finland.

Vanderhaeghe zocht net als bij Anderlecht naar zijn beste niveau.

Iemand die het voor een groot stuk van zijn fysieke capaciteiten moet hebben, moet in een seizoen kunnen groeien naar zijn beste vorm. Stel dat hij die tegen Schotland nog niet te pakken heeft, dan denk ik dat het wel eens interessant zou kunnen zijn om echt te kiezen voor een tweede bijna puur defensieve middenvelder in de persoon van Timmy Simons. Johan Walem is, vind ik, een klein beetje door de mand gevallen. Voor mij niet helemaal een nieuw gegeven. Het weekend ervoor, op Charleroi, zag ik hem ook bijna de hele tweede helft niet, toen het vrij hard ging en de fysieke slag aan hem voorbij ging. Tegen GBA afgelopen weekend daarentegen zag je hem wel een paar keer goed passen, maar dan wel tegen een ploeg die al snel met tien stond en bij een team dat snel op voorsprong was gekomen. Alle respect voor de manier waarop de bondscoach zo’n wedstrijd voorbereid, maar Walem lijkt mij niet de man die tegen honderd per uur denderende Schotten de gaten gaat dichtlopen.

De Profliga en Canal+ praten over voetbal op maandag. Wordt het op die manier niet allemaal wat veel gespreid ?

Er is in veel landen, Italië en Engeland bijvoorbeeld, plaats voor voetbal op maandag. Nu is er in een kalender sowieso al niet veel plaats voor wedstrijden op maandag. Het kan bijvoorbeeld al niet in weken dat er Europees voetbal is of in weken dat er interlands zijn, dus ik denk dat het nogal zal meevallen. Dat wordt wellicht iets van een zes of tien wedstrijden per seizoen. Je hoort mij zeker niet zeggen dat ik het een goeie zaak vind. Dat ze die piste onderzoeken lijkt me normaal. Ze proberen alles om te verantwoorden dat veel meer geld een gewettigde vraag is. Ik denk dat het allemaal vrij realistisch moet blijven, die inschatting. Ik vraag mij ook af wat voor Canal+ voetbal op maandag waard is. Ze krijgen dan wel meer wedstrijden, kunnen die ook beter plaatsen, met een competitie die in die weekends over drie of vier dagen wordt gespreid. Wat voor hen meer is, is voor de zenders die de samenvattingsrechten binnen halen minder. Je moet dan een extra programma maken en je mag van die wedstrijden minder uitzenden dan wanneer je ze zelf filmt. De overzichtelijkheid is nu al zo moeilijk. Het mooie vind ik als je op een bepaald moment een afrondende uitzending kan maken over een speeldag. Dat moet bij voorkeur op zondagavond in prime time. Dat is het mooiste voor de voetballiefhebbers en het interessantste voor de mensen die zo’n programma moeten maken.

De kritiek dat er zo geen volk meer naar de stadions komt, was er bij de invoering van de vrijdagwedstrijden ook, maar die bleek niet terecht. Zegt Canal+.

Gaat voetbal op maandagavond de stadions vol krijgen ? Of is een vol stadion nu bijzaak geworden als er maar genoeg geld tegenover staat ? Ik vind van niet. Het aantrekkelijke van de Premier League, het walhalla van alle competities, is dat al die stadions bomvol zitten. Of het nu kleine ploegen, middenmotors of topploegen betreft, de stadions zitten altijd bomvol. Dat zorgt op z’n minst voor een fantastisch klankbeeld. Dat is iets waar we hier in een kleine driekwart van alle wedstrijden ver vandaan zitten. Canal+ probeert de toppers te programmeren, logisch, en dat die ploegen veel volk trekken, lijkt me een zekere zaak. Maar als we daar dan nog een pak wedstrijden gaan aan toevoegen, gaan dat dan allemaal toppers blijven ? Dit weekend hadden we Moeskroen-Gent. Zet die wedstrijd op een maandag, dan weet ik niet of dat lukt. Ik zeg niet dat het niet lukt, maar ik vraag me toch af of daar goed op gestudeerd is.

Over Moeskroen gesproken : Hugo Broos heeft wat problemen met de Joegoslaven en gaf al aan naar Detremmerie te zullen stappen als het niet betert. Is hier sprake van een tijdelijk conflict of komt er sleet op de samenwerking ?

Ik denk niet dat er sleet is. Ik denk toch dat ze daar een engagement aan het klaar maken zijn waarin Hugo Broos een contract krijgt als manager naar Engels model. Ik kan mij niet voorstellen dat dat ondertussen achterhaald is. Er zijn twee wedstrijden gespeeld. In de eerste wedstrijd, op Aalst, kwam Moeskroen verschrikkelijk voor de dag en zaterdag hebben ze een veelvoud aan kansen bijeengevoetbald. Dus absoluut geen man overboord in Moeskroen. Het probleem is alleen dat één slechte wedstrijd vaak als een algemeen geldende waarheid wordt geponeerd.

Bij Anderlecht zijn het vooral de invallers die lijken te scoren.

Dat is inderdaad iets wat heel opvallend is. Aimé Anthuenis was met Genk al en ook met Anderlecht vorig seizoen, de man die de perfect ingespeelde ploeg aan de aftrap bracht en niet gauw wijzigingen aanbracht. Dat doet mij een beetje denken aan Raymond Goethals, die zelfs spelers – Jan Verheyen als ik me niet vergis – in derde klasse ging opvissen om toch maar met z’n zelfde ploeg te kunnen starten. Nu is dat helemaal anders : Anthuenis zit aan de ene kant met een ploeg die nieuw is en aan de andere kant met een onwaarschijnlijke weelde in het offensieve compartiment. Natuurlijk gaat hij daar gebruik van maken. Als je zo’n Mornar in de tweede helft kan inbrengen en ziet hoe die alles aan flarden loopt : wie zou die niet gebruiken ? Het is trouwens vaker zo dat de op papier sterkste ploeg met de breedste kern in de slotfase van een wedstrijd de punten naar zich toe kan trekken.

David Paas verloor zijn kortgeding tegen Racing Genk, dat hem uit de A-kern had gebannen. Geeft dit clubs nu niet nog meer een vrijgeleide om spelers naar de B- of C-kern te sturen ?

Ik vind dat heel erg voor die spelers als hen dat overkomt. Ik praat het ook niet goed, maar aan de ene kant heb je spelers die de macht hebben om transfers te forceren en veel geld op zak te steken of getekende contracten niet nakomen zoals Hossam of Birger Maertens, die naar MVV kon en plots toch voor Brugge tekent. Aan de andere kant krijg je dan spelers die in de C-kern terechtkomen, alsof clubs willen zeggen : het Bosman-arrest werkt voor jullie, maar op een bepaalde manier kan dat ook voor ons werken. Het is een beetje een strijd van spelers en clubs aan het worden en de verzakelijking van het voetbal. Het lijkt allemaal keidhard, maar het is eigenlijk een verlengde van de manier waarop het er in de maatschappij aan toe gaat.

En als uitsmijter : Beveren deed met het aantrekken van Gilbert Bodart een verrassende transfer.

Bodart is altijd een toonbeeld van dé professional geweest. Ik ga er dus van uit dat hij zich in Italië heel goed verzorgd heeft en een keeper hoeft op zijn negenendertigste absoluut niet versleten te zijn. Bodart was een vedette en kan opnieuw een vedette worden als hij punten pakt voor Beveren. Dat een ploeg als Beveren, die meestal in een kwaad daglicht wordt gesteld, met zo’n publiciteitsstunt uitpakt, kan ik snappen. En alle vedetten, ook al zijn het wat ouder wordende, zijn welkom in de Belgische eerste klasse.

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content