Op initiatief van conditietrainer Jan Van Winckel maakt Club Brugge werk van een databank. “Met alle resultaten en trainingsinformatie van de spelers zodat de technische, medische en conditionele staf bepaalde verbanden kunnen leggen.”

Het doet denken aan wat Jean-Pierre Meersseman als coördinator van het Milan Lab bij AC Milan doet. Van Winckel ontmoette hem onlangs op een congres. “Ik hou niet van kopiëren, wij zullen proberen het op onze manier beter te doen. Milan Lab maakt voorspellingen op basis van een verzameling van data. Ze hebben daarvoor vier of vijf IT-managers in dienst en een grote staf. Maar op een bescheidener niveau kan je óók data verzamelen en interpreteren. Dat maakt net die laatste 10 procent progressie die je nog kan boeken. Als een speler als Joos Valgaeren bijvoorbeeld bijna een heel seizoen geblesseerd is, zijn je activa als club ineens een heel stuk minder geworden. Puur economisch gezien betekent een geblesseerde speler een financieel verlies. Als AlessandroNesta een heel seizoen geblesseerd is, spreek je al gauw over een verlies van 4 of 5 miljoen euro. Als je dat investeert in je lab, haal je het eruit. Hetzelfde zijn we momenteel bij Brugge aan het doen.”

Of dat betekent dat Joos Valgaeren voortaan minder geblesseerd zal zijn ? “Ik kan niet over individuele gevallen spreken, maar je hebt door de band genomen wel 70 tot 80 procent kans om spierblessures te voorspellen.” En dus te voorkomen. “Topsport zorgt voor spieradaptaties. Een voetballer krijgt bijvoorbeeld heel sterke quadriceps. Als die werken, werken de hamstrings tegengesteld om die beweging te controleren. Maar als die hamstrings te weinig ontwikkeld zijn, is de balans niet meer ideaal. Dan krijg je dus meer kans op blessures. Er bestaan ideale verhoudingen voor die balans en dat is een belangrijk aspect in de spierblessurepreventie. Voetbal is fysieker geworden, niet alleen qua conditie, maar ook qua kracht. In dat opzicht moeten we in België nog een aanzienlijke evolutie doormaken. We zullen in de mate van het mogelijke trachten aan blessurepreventie te doen en ik ben er zeker van dat we het aantal spierblessures op drie jaar tijd kunnen halveren.”

Dat moet het gevolg zijn van de vertaling naar de praktijk van wetenschappelijke bevindingen. Mogelijk zal Club Brugge daarom ook nog opwarmen tijdens de rust. “Wetenschappelijke ontwikkelingen worden door de Europese topploegen snel omgezet naar de praktijk. Zo pasten we bij Al-Hilal in Saudi-Arabië al een opwarming tijdens de rust toe omdat wetenschappelijke publicaties bewezen dat dit een gunstige invloed uitoefent op de snelheid in de tweede helft. Onlangs las ik dat ook Juventus dit principe toepast. In België wordt er te weinig aandacht besteed aan dergelijke ontwikkelingen binnen de wetenschap.”

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content