Marseille eist favorietenrol op voor de titel.

De Zuid-Franse club beleefde alweer een hete zomer. Het vertrek van voorzitter Pape Diouf en trainer Erik Gerets verhitte de gemoederen in Marseille, terwijl de dood van hoofdaandeelhouder Robert Louis-Dreyfus ook een moeilijk te verwerken klap was. “Ik zat met veel vragen, want vóór bekend werd dat Jean-Claude Dassier de nieuwe voorzitter zou worden, was enkele dagen onduidelijk welk lot de club beschoren zou zijn”, vertelt de nieuwe coach Didier Deschamps aan L’Equipe.

De gewezen Franse international beschikte al over een envelop van dertig miljoen euro om koopjes te doen. Maar Deschamps wist dat bedrag nog te verdubbelen, via enkele opmerkelijke uitgaande transfers. Marseille kreeg immers acht miljoen euro binnen voor Djibril Cissé(Panathinaikos), zeven miljoen euro voor Karim Ziani (VfL Wolfsburg), even veel voor Lorik Cana (Sunderland, waar hij meteen werd gebombardeerd tot aanvoerder), vier miljoen euro voor Gaël Givet (Blackburn Rovers) en drie miljoen euro voor Ronald Zubar (Wolverhampton). Met al dat geld zijn ook forse versterkingen binnengehaald: Lucho González (FC Porto, 18 miljoen euro), Stéphane Mbia (Rennes, 12 miljoen euro), Souleymane Diawara (Bordeaux, 7 miljoen euro), Cyril Rool (Nice, 500.000 euro), Edouard Cissé(vrije speler), de oud-Spaanse international Fernando Morientes (vrije speler), Fabrice Abriel (Lorient, 2 miljoen euro) en ook nog Gabriel Heinze (Real Madrid, 1,5 miljoen euro).

“We halen echt niet alles overhoop”, verduidelijkt Deschamps. “Ik hou immers nog negen spelers van de spelerskern van vorig jaar over.” Dat ze wellicht hun plaats zullen moeten afstaan aan de nieuwkomers wil hij niet gezegd hebben. “Voor elke positie is er een dubbele bezetting. Dat is een must in het moderne voetbal. Ook Morientes zal de concurrentie moeten aangaan met iemand als Brandao. Het doel is gewoon om zo veel mogelijk rendement te halen, zowel in de CL als in de Franse competitie, waarin we – alleen al omwille van het feit dat ons budget groter is dan dat van veel andere clubs – bovenin moeten meedraaien. De voornaamste titelconcurrent wordt Bordeaux. Want al het geld van de wereld om nieuwe spelers te kopen, kan niet op tegen de automatismen van een team dat al twee jaar samen speelt. Er zijn maar twee plaatsen die recht geven op een rechtstreekse CL-kwalificatie. We mikken echt op de eerste daarvan. Ik wil hier permanent een enorme zegedrang zien.” Ambitieuze taal, als u het ons vraagt.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content