Jef Van der Jonckheyd hoopt met Leuven op play-off.

Basket Groot Leuven kabbelt vreedzaam door het seizoen, maar strijdt samen met Oostende wel voor de zesde plaats, die recht geeft op het laatste ticket richting play-off. Forward Jef Van der Jonckheyd (ex-Oostende) is na Roel Moors en Christophe Beghin de Belg met de meeste speelminuten dit seizoen: 22 per wedstrijd.

Jef Van der Jonckheyd (26): “Omdat er zo weinig Belgen op het parket te zien zijn, ben ik daar wel een beetje mee bezig. Als Belg wil ik bewijzen dat we dit niveau waard zijn. De enige methode om iets aan dat probleem te doen, is de clubs verplichten meer Belgen op het wedstrijdblad te zetten. Zoals ze momenteel bespreken.”

Een aantal clubs, zij die Europees spelen, revolteert. Ze beweren dat het niveau dan omlaag zal gaan en ze niet meer in Europa zullen kunnen concurreren.

“Ongetwijfeld ja. Maar je moet het zien als een investering in het Belgische basketbal. Want als het zo verder gaat, vind je binnen vijf jaar geen enkele Belg meer in de competitie. Moeten we het dan nog Belgische competitie noemen? Ik snap die mensen niet die daar moeilijk over doen, ze dragen oogkleppen en denken enkel op korte termijn.”

In 2002 werd jij verkozen tot Rookie van het Jaar. Is je carrière nadien gelopen zoals verwacht?

“Eigenlijk wel. Ik koesterde nooit onrealistische ambities. Drie jaar speelde ik bij Oostende, op een positie die gedomineerd wordt door Amerikanen, waardoor ik er weinig kansen kreeg. Dat ik daarna de stap naar Leuven zette om meer aan spelen toe te komen, was de enige juiste keuze. Als je merkt dat Sam Van Rossom wél doorbrak bij Oostende moet je eerlijk zijn tegenover jezelf en beseffen waar je mogelijkheden liggen. Bij Leuven kon ik mezelf weer ontplooien. Het is een correcte club, ik heb nog één jaar contract te gaan en daarna zien we wel. Van het buitenland droom ik niet meer.”

Leuven maakt een zeer rustig seizoen door. Het enige wat jullie als motivatie rest, is een plaats in de play-off, waarvoor jullie strijden met Oostende.

“We winnen de wedstrijden die we moeten winnen. Iedereen is tevreden met het werk van de coach, dat klopt. Bovendien blijft onze spelerskern heel stabiel, er zijn weinig wissels. De play-off halen was onze ambitie voor het seizoen, ik denk dat we toch een goede kans maken. De komende vijf wedstrijden zijn belangrijk: we hebben net Aalstar, Bergen en Charleroi gehad, nu volgen de tegenstanders waartegen we iets moeten rapen.” S

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content