Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Aimé Anthuenis

“Bij het ontstaan van play-off 1 (PO1) werd gezegd dat het was ter verbetering van het spelpeil, dankzij meer topwedstrijden, maar dat vond ik hypocriet”, zegt drievoudig Trainer van het Jaar Aimé Anthuenis. “Het is financieel goed voor de deelnemende clubs, voor de media, voor de spanning en de abonnementenverkoop, maar van de sportieve betrokkenen is 95 procent tegen. Het halveren van het puntentotaal is vervalsing of toch zeker manipulatie van de competitie. Het is de eerste keer dat ik mij er wel wat mee kan verzoenen, omdat de onderlinge afstanden na de reguliere competitie klein zijn en dus de impact van de puntendeling ook. Maar komt het straks op één punt aan, dan zal de impact toch weer groot zijn. Daarom pleit ik ervoor om PO1 te behouden en de punten niet te halveren. Dan krijg je ook geen gezaag meer.

“Ook in play-off 2 (PO2) moet je de punten behouden, vind ik, of toch zeker een verschil behouden naargelang de rangschikking, zoals dat in play-off 3 (PO3) gebeurt. Via PO2 maak je toch kans op Europees voetbal en als je PO2 opneemt in het seizoenabonnement is het voor de mensen geen meerkost. PO3 kun je niet los zien van de hervormingen die eraan komen. Ik ben voor splitsing van amateur- en profvoetbal, maar ook voor het behoud van stijgen en dalen.”

Joseph Allijns

“Het is de derde keer op zes dat we meedoen, voor KV Kortrijk is dat tot nu toe een succes geweest”, zegt KVK-voorzitter Joseph Allijns. “Als ik ook al tijdens de strijd om PO1 zie wat de beleving is bij een club als Charleroi, en als ik zie wat PO1 allemaal teweegbrengt in de media, dan kan ik niet om het succes van de formule heen. Ik denk wel dat de meeste mensen het rechtvaardiger zouden vinden mochten de punten niet gedeeld worden. Dat zou ook de spankracht nog verhogen in de eerste dertig speeldagen. Dan kun je nooit meer op reserve spelen, want dan weet je: als we verliezen, dan zijn die drie punten weg en riskeren we te ver achterop te geraken. Ik ben pro PO1, maar ik pleit voor het behoud van de punten. Zodat elke ploeg elke wedstrijd, dertig kalenderdagen lang, gemotiveerd aan de aftrap komt om zo weinig mogelijk puntenverlies te lijden. Wij zouden ons als KV Kortrijk niet verzetten tegen een rechttoe rechtaan competitie, een format dat rechtlijnig en duidelijk is.

“En PO2… Dat is destijds gestemd door de clubs en daar kun je nog altijd spelen voor een Europees ticket én daar kun je ook nog altijd extra inkomsten genereren. Wat in profvoetbal toch belangrijk is, denk ik, en wat best een trigger moet blijven. Wij vatten PO2 vorig seizoen aan met de ambitie om onze poule te winnen en de laatste thuismatch, tegen Charleroi, waren er nog 7500 betalenden. Als iedereen er het beste van maakt, heeft PO2 volgens mij zijn waarde. PO3 is problematischer, maar daar kan ik met de hervormingen in het vooruitzicht niets over zeggen.”

Jan Van Winckel

“Ik denk dat PO1 economisch gezien een noodzaak is voor de topclubs”, zegt conditietrainer Jan Van Winckel, die momenteel bij Olympique Marseille assistent van Marcelo Bielsa is. “De puntendeling lijkt unfair, maar werd door iedereen geaccepteerd en vergroot het competitiekarakter. Vergelijk het met het NBA-systeem, waarin de beste ploegen op het einde van het seizoen minder kansen krijgen om in de draft de betere spelers aan te trekken. Dat lijkt ook unfair, maar het is samen met de salary caps wel een goede manier om de competitiviteit en dus ook de aantrekkingskracht van een competitie te vergroten. Wat het fysieke aspect betreft: het is bewezen dat er een verval optreedt vanaf februari qua aantal kilometers dat er tijdens wedstrijden gelopen wordt. Verder heb je op het einde van het seizoen tweemaal zoveel kans op een blessure bij dezelfde belasting. Herstel is dan ook belangrijker dan training. Studies wezen uit dat drie dagen herstel voldoende is voor een ‘fysiek’ herstel, maar je hebt meer kans op blessures bij twee wedstrijden per week.

“PO2 is een competitie die niemand graag speelt en ook economisch gezien niet aantrekkelijk is. Eventueel kan er gedacht worden aan quota voor het opstellen van jeugdspelers, bijvoorbeeld drie van de U22. PO3 in vijf wedstrijden is nutteloos. Ik ken geen enkele competitie waarin je nul punten kunt halen, zoals bij ons in de reguliere, en uiteindelijk toch in eerste blijven.

“Mijn conclusie: ik ben mits aanpassingen aan PO2 en PO3 voorstander van het systeem. Maar tijdens de play-offs zullen ploegen in het algemeen en gemiddeld gezien conditioneel minder sterk zijn en meer blessures oplopen. Uiteraard kunnen clubs hierop inspelen door een andere indeling van het seizoen, gebruik van spelers et cetera.”

Ivan Vukomanovic

“P01 is misschien niet slecht, voor de spanning, de interessante wedstrijden, de tv-rechten, voor het commerciële aspect, maar op sportief vlak vind ik het niet correct”, zegt Ivan Vukomanovic, vorig seizoen in PO1 de T2 van Standard. “Vorig seizoen behaalden we de meeste punten en zelfs het beste doelgemiddelde, reguliere competitie en PO1 samengeteld, dus verdienden we de titel. Maar toch werden we geen kampioen, omdat de punten van de reguliere competitie gehalveerd werden. PO1 met behoud van de punten zou beter zijn. Wie dan in PO1 nog van de derde naar de eerste plaats klimt, verdient het.

“Sommige ploegen krijgen door deze formule een nieuwe prikkel, maar bij veel ploegen ontbreekt dan weer de grote goesting omdat ze weinig kans maken. Uiteindelijk zijn het op het einde altijd dezelfde twee à drie ploegen die voor de titel strijden. Veel spelers zijn vanaf halverwege maart meer bezig met vakantiecatalogussen, aantrekkelijke vakantiebestemmingen en reiskantoren dan met hoeveel punten ze nog kunnen halen. Dat geldt zeker in PO2. Ik vind het belachelijk dat je in de reguliere competitie knokt voor een plaats en dan in PO2 weer met nul punten begint, dat de veertiende plots weer kans maakt op Europees voetbal en dat ploegen die geen Europese licentie aanvroegen opeens de finale van PO2 moeten spelen en zich afvragen of het nog wel nodig is om dat te doen. En PO3… dat probeerde ik al allemaal meer dan eens uit te leggen aan buitenlandse vrienden, maar altijd eindigt dat met grapjes. Niemand begrijpt het. Maar het is zo en wij passen ons aan. Ik begrijp dat de formule er is gekomen omdat de financiële situatie van bepaalde clubs niet goed was en dat die daar nu financieel sterker van zijn geworden.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content