Vorige week maandag vond in Roeselare een debat plaats op initiatief van de socialistische volksvertegenwoordiger Patrick Hostekint, wiens naam – samen met die van Paula Semer – aan de wet verbonden is die sinds 1997 een minimumloon voor buitenlandse voetballers in België regelt. Gespreksthema was de mensenhandel in het voetbal en de sprekers heetten Michel Louwagie (manager van AA Gent), Walter Mortelmans (spelersmakelaar) en Jean-Marie Dedecker (VLD-senator). Dedecker begaf zich daarmee in het hol van de leeuw, want uitgerekend KSV Roeselare wordt door hem van mensenhandel beticht. Ruim drie maanden geleden al deed hij uit de doeken hoe de club twee jonge Nigeriaanse voetballers als minderjarige illegalen bij de inmiddels verdreven voorzitter Roger Havegeer huisvestte, tot ze achttien waren en een profcontract mochten tekenen. Volgens Dedecker gaan ook de politie en de burgemeester van Roeselare niet vrijuit.

De krant De Morgen is nog de enige die de problematiek op de voet volgt. Zij noteerde op het debat een opmerkelijk voorstel uit de mond van Dedecker : “Waarom richten de topclubs geen topschool op voor buitenlandse voetballers in samenspraak met de wetgever ? Waarbij hen bijvoorbeeld een contract van drie jaar wordt gegarandeerd op hun achttiende ?” Volgens de krant haalt de senator zijn inspiratie uit de dansscholen, waarin buitenlandse talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen in ons land. “Het voorstel werd enthousiast onthaald door Louwagie, die bij de profliga zou gaan pleiten om daarvan werk te maken”, besluit De Morgen.

Hallo, Michel Louwagie ? “Waar het om gaat, is dat wij spelers van buiten de Europese Unie pas naar België kunnen halen als ze achttien zijn”, legt de clubmanager uit. “In andere landen mag het onder de achttien, maar daar zijn dan ook, zoals in Frankrijk, structuren waarin die jonge spelers worden opgevangen. Misschien dat de topsportscholen zoals die nu bestaan en het plan van Michel Sablon ook bij ons wat mogelijk kunnen maken in de toekomst. Belangrijk is dat die spelers goed begeleid worden, zolang we ze geen arbeidsovereenkomst mogen aanbieden.

“Ik denk dat de profclubs middelen genoeg hebben om zo’n school op te richten. Ik vind dat we dat nu moeten bestuderen, en daarom zal ik het op de volgende bijeenkomst van de profliga, in augustus, aansnijden. Van Dedecker is vaak gezegd dat hij alleen maar op het voetbal schiet, maar hier komt hij toch met een positief voorstel. Overigens : het probleem van de niet-EU-spelers ligt niet bij de eersteklasseclubs, tenzij het om administratieve formaliteiten gaat, maar in de lagere afdelingen waar spelers met toeristenvisa spelen die zomaar verstrijken.”

Vorig weekend trok de KBVB het minimumloon voor een niet-EU-speler tussen 18 en 23 jaar op tot ongeveer 1,5 miljoen frank bruto per jaar (en tot het dubbele voor wie ouder is dan 23). Een goede zaak, zegt Louwagie : “Zeg eens eerlijk : wie verdient er op die leeftijd meer dan 100.000 frank bruto per maand ?” (JH)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content