Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Van outsider voor de titel tot vaste klant in onze floprubriek. RB Antwerpen ondervindt dat het een kleine stap is.

En zijn er niet de dolle fratsen van coach Tony Van den Bosch of de shownummers van Loridon, dan kan het publiek zich ten gepaste tijde eens verwarmen aan een lekker ouderwetse knokpartij (remember Belgrado). Zo’n stad en zo’n publiek verdient een topbasketbalclub. Na de successen onder architect Eddy Casteels (de dubbel in 2000) en de puike maanden november en december van dit seizoen, pakken de grijze wolken zich samen boven de Antwerpse Arena. Het donderen is nog net niet begonnen, maar de kans op onweer neemt toe.

De licentievoorwaarden

RBA-voorzitter Maurice Schoensetters : “Daar zijn twee aspecten aan verbonden. Ten eerste moeten de financiële uitgaven voor het hele seizoen gedekt zijn door sponsoring. In principe vormt dat geen onoverkomelijk probleem. Een tweede, en zorgwekkender aspect, is de Arena. Wij spelen nu praktisch altijd voor een vol huis. Maar we moeten daarom vaak mensen ontgoochelen en weer huiswaarts sturen. Om een licentie te bekomen moet je volgend jaar over een zaal beschikken met tenminste 2000 zitplaatsen. Dat heeft de Arena dus niet.

“We rekenen op de stad en de provincie, dat zij de ernst van de zaak inzien. De plannen voor een nieuwe zaal met 4 à 5000 zitjes bestaan al lang. Deze keer zijn de gouverneur – een basketliefhebber die geregeld eens naar onze ploeg komt kijken – en de stad Antwerpen al enkele keren samen aan tafel gaan zitten. Voor de locatie van die nieuwe sporthal bestaan er vier mogelijke opties, meer kan ik daar nog niet over kwijt. Als RBA kan aantonen dat er concrete plannen zijn voor een nieuwe zaal, dan moet het toch mogelijk zijn om de licentie te verkrijgen ? Verder groeien blijft het doel van RB Antwerp, want stilstaan, is achteruitgaan.”

Coach Tony Van den Bosch : “Ik verwacht geen compromissen in die hele afhandeling van de licenties. Geloof mij, dat zal allemaal zeer correct uitgevoerd worden. We kunnen alleen maar hopen dat de stad nu echt in actie schiet. Misschien kan ook de opsplitsing in een Waalse en Vlaamse liga voor enkele interessante verschuivingen zorgen. Het zal in ieder geval eenvoudiger worden om subsidies voor de accommodatie te verkrijgen.”

Sportief manager Rudi Kuyl : “De stad Antwerpen heeft inderdaad de intentie een nieuwe velodroom en sporthal te bouwen. Maar ook de stad kampt met financiële moeilijkheden ! Ik hoop alleen maar dat als de nood het hoogst is, de redding nabij is. Maar op dat vlak blijft het vooralsnog koffiedik kijken.”

Sponsoring

Op amper een jaar tijd verliest RB Antwerpen zijn twee hoofdsponsors, dit seizoen Telindus en voor volgend seizoen haakt Fortis af. Voor de Europese campagne wist RBA in extremis nog Watco te strikken, maar als je bedenkt hoeveel aarde dat in de voeten had, weet je dat het budget rondkrijgen voor volgend jaar, zéér moeilijk zal worden.

Kuyl : “Niet de Arena, maar de financiële slagkracht baart mij de meeste zorgen. Met Telindus verloren we meer dan 320.000 euro en met het vertrek van Fortis verliezen we nog eens bijna 250.000 euro. Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat zoiets opvangen niet simpel is, hé. We kunnen alleen maar bang afwachten of er sponsoring komt. Ik weet het ook niet meer… Klaarblijkelijk kan men de mensen daarvoor moeilijk warm maken. Marcel Colla doet wel zijn uiterste best. Maar de Colla van na de kiekenkwestie bezit niet meer dezelfde politieke slagkracht als de Colla van voordien.

“Ondertussen vraagt het bestuur aan mij wel om een ploeg voor volgend seizoen samen te stellen. Terwijl ik niet eens weet wat onze budgettaire mogelijkheden zullen zijn. Al vermoed ik dat we het lastig gaan krijgen om met eenzelfde budget als dit seizoen te werken ( zo’n 1,25 miljoen euro). Men trekt aan Van Dorpe (Charleroi en Bergen) en Roel Moors, om die te houden heb je dus geld nodig.”

Schoensetters : “Het opstappen van Fortis was ingecalculeerd en het afhaken van Telindus hebben we kunnen opvangen door verschillende kleine sponsors aan te trekken. Trouwens, elke basketbalclub in België kent problemen om sponsors te vinden. Voor dit seizoen is ons budget gegarandeerd door getekende contracten. Alles staat op papier, ik heb de spelers gegarandeerd dat ze altijd correct zullen betaald worden. We kunnen dus rustig naar de volgende competitie werken. En het budget gaan we niet terugschroeven. Integendeel, we gaan zelfs beter proberen doen.”

Van den Bosch : “Het werkt frustrerend om met onvoldoende financiële slagkracht te kampen om al een aantal zaken voor volgend jaar vast te leggen. Volgend jaar blijft een groot vraagteken. Ik denk dat de club op korte termijn zijn ambities zal moeten bijstellen. Toch een positieve noot : RBA gaat niet boven zijn budget, dat is ook een verdienste. Onze marketingcel doet nochtans hard zijn best, maar Antwerpen mist een sterke persoonlijkheid, een gezicht. Goed, Colla heeft nog wel zijn connecties en hij brengt sponsors binnen, over zijn bijdrage mogen we zeker niet klagen. Het is echter niet omdat je om de veertien dagen een vergadering organiseert, dat je het reilen en zeilen binnen een club kent.”

Sportief

RB Antwerpen kende een moeilijke start : problemen met de Amerikanen, blessures en Gerben Van Dorpe die zijn draai niet vond. In januari, dankzij twee uitstekende maanden, begeesterd door een subliem duo Loridon- Bayer, bombardeerde de buitenwereld RBA meteen tot dé stoorzender in het titeldebat tussen Oostende en Charleroi. Vier competitienederlagen later dreigt een kleine sportieve crisis. Zelfs een play-offticket lijkt verder dan ooit.

Van den Bosch : “Toen het goed draaide, liet men zich te euforisch uit. Nu het wat minder gaat, schrijft de pers ons al veel te vroeg af. De wedstrijden die we in de heenronde nipt wonnen, verliezen we nu. En telkens door een slecht eerste kwartier. We lijken niet klaar voor de wedstrijd en beginnen pas te spelen na tien minuten. De blessures van Pieter Loridon en back-upguard Maarten Goethaert zijn natuurlijk een streep door de rekening.

“Van Loridon weet je dat hij altijd wel een bom in huis heeft. Andere spelers moeten nu hun verantwoordelijkheid opnemen. Ik denk in de eerste plaats aan Stefaan Sappenberghs, die nu eindelijk maar eens moet opstaan. Financieel kunnen we het ons spijtig genoeg niet veroorloven om een vervanger voor Loridon in te halen of zelfs om Joe Ingegneri ( die een interimcontract had tot Moors uit blessure terugkeerde, nvdr) langer aan ons te binden. Dus moet ik nu met juniors schuiven. Voor de wedstrijd tegen Bree bijvoorbeeld, zat de zeventienjarige Domien Loubry in de selectie. Jef Van der Jonckheyd wordt een topper, maar kan die ploeg nu nog niet dragen.

“Het wordt zaak om die twintig punten van Loridon te verdelen onder het hele team. Het heeft geen zin dat er plots iemand anders twintig punten scoort. Want één ding heeft men in onze goede periode uit het oog verloren : het onevenwicht binnen de ploeg. Ik waarschuwde onze manager daar al vroeger voor. In mijn opinie hadden we nog een vleugelspeler nodig. Rudi opteerde eerder voor een center. Nu Loridon uit is, ontbreken we een 3-speler. In november had ik al voorgesteld om Ron Eford, die tegenwoordig de pannen van het dak speelt in Wevelgem, in te halen. Ik heb me in die zaak laten ompraten, ook al omdat Miller op de centerpositie zo’n flop werd.

“Uiteindelijk zei ik aan Rudi : “Als je een goede center vindt, tot daar toe…” Ik had eigenlijk nooit verwacht dat hij die zou vinden. Toch blijf ik erbij dat ik toen mijn inspraak niet voldoende heb laten gelden. Wat mijn eigen motivatie betreft : moesten we nu op een achtste plaats bengelen met een volledig fitte groep, dan zou ik ook wel mijn conclusies getrokken hebben. Maar goed, tot nog toe beschikte ik nooit over een volledige kern. Eerlijk, ik verwachtte ook meer van dit jaar en ik sta op de boeg van het schip, dus ik krijg de vloedgolf aan verwijten over mij heen.”

Kuyl : “Twee weken geleden bood ik mijn ontslag aan bij de voorzitter. Ik ben iemand die voor de spiegel gaat staan en ik constateerde dat ik mijn werk niet goed had gedaan. Ik maakte kapitale beleidsfouten. Deed te veel water bij de wijn. Het geval Miller liet ik veel te lang aanslepen, terwijl ik al van dag één wist dat het met die jongen niet goed zou komen ( Miller werd in november op gebruik van verboden middelen betrapt, nvdr). Tony vroeg nog wat geduld met die jongen, ik heb dat toegestaan. Dat is een beleidsfout.

“Een tweede voorbeeld. Eind oktober was er de mogelijkheid om Otis Hill terug te halen. Onder bepaalde druk heb ik dat uiteindelijk niet gedaan ; weer fout van mij. Dus wou ik opstappen. De voorzitter kon mij toch overhalen te blijven en ik zie ondertussen ook wel in dat ik een zinkend schip niet mag en kan verlaten. Voor de rest van deze competitie gaan we, weliswaar noodgedwongen, alles op de jeugd zetten. Aan vervanging, zoals de kranten John O’Connell voorstelden, werd nooit gedacht. We hebben er simpelweg het geld niet voor. Onze junioren domineren de jeugdcompetitie, aan hen om te bewijzen dat ze dat ook bij de senioren kunnen.”

Kans op opklaring

Van den Bosch : “Theoretisch gezien zijn we nog in de running voor de dubbel, landstitel en beker. Met een beetje geluk kunnen we nog meer behalen dan vorig seizoen ! ( lacht) Maar als we door Wevelgem uit de beker geknikkerd worden, mag je wel echt spreken van een rampjaar.”

door Matthias Stockmans,

“Ik maakte kapitale beleidsfouten.” (Rudi Kuyl)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content