Op het middenveld, zag JanCeulemans, kreeg Westerlo aanvallend amper een voet aan de grond. DuglasCalice, BartWillemsen, SammyVan den Bossche of ZdenekSvoboda : allevier hadden ze er creativiteit moeten brengen ; geen van allen slaagden ze daarin.

Duglas Calice, een via Moskou van Mallorca overgekomen Braziliaan, miste de conditie en vertrok met de noorderzon. Zdenek Svoboda, een van Sparta Praag overgenomen Tsjech en door Ceulemans een van de beste vier voetballers in België genoemd, is ook nu nog aan het revalideren. Bart Willemsen, vorig seizoen ontbolsterd op het middenveld, werd geopereerd aan een aangeboren afwijking aan de heup en was nagenoeg het hele seizoen buiten strijd. Sammy Van den Bossche, de man die Ceulemans er per se bij wou en die de duurste transfer van Westerlo is, bleek mentaal helemaal niet klaar om een rol van betekenis op te eisen.

Spelers die anders tot stuntscores in staat waren geweest, verwerden op een paar uitzonderingen na door het ontbreken van een patron tot grijze muizen. SidneyLammens, ooit Westerlo’s meest verdienstelijke speler, moest uitgeblust op zoek naar een andere club ; BartDeelkens, ooit getipt als Belgiës toekomstige nummer 1, verloor even zijn plaats in het doel aan JonathanBourdon.

Anderen verzandden in blessureleed : StijnVlaeminck diende aan de buikspieren geopereerd te worden, BjörnDeConincks toestand leek zelfs even kritiek te worden toen een virale infectie zich op de hartklep had overgezet. Om maar een paar voorbeelden te geven.

Dat men er niet in slaagde de spitsen fatsoenlijk te bedienen, had ook voor hen gevolgen. ToniBrogno bulkte voor de start van het seizoen van ambitie om zijn debacle bij Sedan weg te spelen, maar kon daar bij Westerlo weinig van terechtbrengen. Ook dat VedranPelic in de loop van de competitie vertrok en DavidPaas in de plaats kwam, bracht geen soelaas.

Halverwege werd daarom besloten een voorschot te nemen op transfers voor het volgende seizoen. Waarna er met TosinDosunmu en KnutHaraldsen vanaf nieuwjaar met meer vertrouwen kon worden gevoetbald. Toni Brogno, op de bank verzeild geraakt, werd opgevist in een rol meer achter de spitsen.

Toen ook nog Richard Culek en Carl Hoefkens van het tanende Lommel werden aangetrokken, toonde Westerlo zich nog eens van zijn opportunistische kant. Het failliet van Lommel betekende de bijna zekere redding van Westerlo. Wie is volgend seizoen aan de beurt ?

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content