Ronald Koeman loodst Ajax naar tweede opeenvolgende titel.

Het ligt niet in het karakter van perfectionist Ronald Koeman (41) om zich bij het ontkurken van de champagne voor de 29ste landstitel van Ajax blind te staren op deze comfortabele situatie. Nuchter, kritisch, maar vooral realistisch evalueerde hij op de NOS de verrichtingen van zijn team. “We behaalden heel wat goede resultaten, maar de uitvoering stemde zeker niet altijd tot tevredenheid. Ik zie wel wat progressie bij een aantal spelers, maar het inpassen van nieuwe krachten kost toch veel tijd. Het vertrek van Chivu heeft heel zwaar gewogen. We misten een speler die vanuit de verdediging naar het middenveld doorschoof, waardoor we de controle verloren en geen druk naar voor konden zetten. Nu probeert Heitinga die taak op zich te nemen en gaat Escudé zich steeds beter manifesteren.”

Na de winterstop werkte Koeman nadrukkelijk aan een betere samenwerking tussen Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart. Op trainingskamp in januari legde hij ze in Portugal op dezelfde kamer. “Buiten het veld aanvaardden ze elkaar niet altijd honderd procent. Nu groeit er wel iets. Je ziet dat ze elkaar vaker zoeken op training. Maar het kan nog beter.”

Koeman houdt rekening met het vertrek van Van der Vaart, Ibrahimovic en Maxwell. “Het is in Nederland heel moeilijk om te bouwen aan een elftal”, weet hij. “De wisselvalligheid die de jongeren nu nog vertonen, zal over drie jaar een stuk minder zijn. Helaas weet je dat een aantal van hen in die periode naar het buitenland vertrekt. Het probleem is dat ze daar ook nog bewust of onbewust mee bezig zijn.”

Indien Ibrahimovic weg gaat, ziet Koeman een belangrijke rol weggelegd voor Wesley Sonck. “De nummer 9 moet altijd een technisch begaafde speler zijn. Ik denk dat een ander type op die positie ook kan functioneren. Sonck kan onze centrumspits zijn. In de nationale ploeg speelt hij ook op die plek, met Buffel erachter. We moeten dan misschien naar andere koppeltjes zoeken en ons spel iets aanpassen.” (FV)

FC UTRECHT, op zoek naar defensieve versterking omdat Patrick Zwaanswijk en Karim Touzani de ploeg straks transfervrij verlaten, is geïnteresseerd in Tim Cornelisse van Vitesse. GLENN LOOVENS keert in het tussenseizoen van Excelsior terug naar Feyenoord. HARRY VAN RAAIJ beleefde afgelopen zondag zijn laatste thuiswedstrijd als voorzitter van de club uit Eindhoven. Hij maakt plaats voor Rob Westerhof, die nu nog werkzaam is als president-directeur van Philips in Noord-Amerika. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 28 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord) 17 goals ; 3. Buffel (Feyenoord), Sibon (Heerenveen) 15 goals ; 4. Elkhattabi (AZ) 14 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content