Al maanden is er gepalaver over een verkoop van het stadion van KV Mechelen. Het is sinds 2002 in handen van vereffenaar Joan Dubaere. Malinwa huurt het. Twee partijen proberen het stadion in handen te krijgen. Enerzijds is dat ex-voorzitter Willy Van den Wijngaert, die een hypotheek van zo’n 2,8 miljoen euro op de gronden heeft. Aan de andere kant verenigde Francis Van Campenhout, bestuurder bij KV Mechelen, een groep investeerders rond zich. Beide kampen bieden tegen elkaar op. Elk bod van de ene partij wordt telkens weer tenietgedaan door een hoger bod van de andere.

Marc Van den Wijngaert wil dat daar een einde aan komt. De zoon van de ex-preses stond vroeger vaak lijnrecht tegenover zijn vader toen die veel geld in de club pompte. Nu schaart hij zich aan de kant van zijn pa, die zelf de media schuwt. “Men zou hem graag louter het geld van de hypotheek terugbetalen, het minimum. Maar vader stopte indertijd zo’n 550 miljoen oude Belgische franken in KV Mechelen. Hij wil de gronden verkopen als Malinwa een ander stadion heeft, om zo nog wat te recupereren. Oké, het liep onder hem mis met de club. Maar niet enkel door zijn schuld, vindt hij.”

Bij KV Mechelen leeft de vrees dat Van den Wijngaert de huur zou opslaan als hij het stadion in handen zou krijgen. Ook is onduidelijk hoe lang hij KV Mechelen nog in het stadion zou laten spelen. “Maar dat daarover dan eens gepraat wordt!”, aldus Marc Van den Wijngaert. “Ik denk dat mijn vader zich wel inschikkelijk zou opstellen, mocht de club aangeven een bepaalde huur niet aan te kunnen. ‘En waarom zou ik de ploeg buitenzetten?’, vraagt pa. ‘Dat doe ik niet. Dat durf ik ook niet. Dan ben ik eraan.’ Hij zal het team nooit benadelen. Dat was vroeger altijd net zijn argument als ik met hem in de clinch ging omdat ik zag dat hij zich in de doeken liet doen. ‘Ik kan de ploeg toch niet in de steek laten?’, antwoordde hij steeds. Hij heeft een hart voor KV Mechelen, nog altijd.”

Bij het laatste bod van Willy Van den Wijngaert kwamen verscheidene telefoontjes vanuit Malinwa. “Jan en alleman belde”, aldus Marc Van den Wijngaert. “Maar de juiste personen laten niks van zich horen. Als je in de zakenwereld iets serieus wil bespreken, stuur je toch ook niet een arbeider uit de fabriek? Waarom neemt Johan Timmermans ( voorzitter van KV Mechelen, nvdr) niet eens contact op met mijn vader? Het zou goed zijn, mocht hij mijn pa wat aanhalen. Vader heeft graag dat ze naar hem komen om te praten als er problemen zijn.”

Marc Van den Wijngaert plaatst ten slotte bedenkingen bij de tegenpartij in het opbieden. “Wie bij die groep hoort, is nooit bekendgemaakt. Er is Van Campenhout van Betca ( een betonbedrijf, nvdr), maar wie zijn de anderen? ‘Van Campenhout en de rest‘, wordt altijd gezegd. Op een bepaald punt luidde het antwoord dat KV Mechelen bij die rest hoorde. Slim gespeeld, want zo groeit je groepje ineens van vijf naar tienduizend mensen. Ze zullen KV Mechelen mogelijk wel via een participatie betrokken hebben in hun constructie – de club deed met de transfers van Björn Vleminckx en Nana Asare goede zaken -, maar wie daarnaast nog achter het verhaal zit, dat blijft giswerk. En wat zijn de bedoelingen van Van Campenhout en zijn groep? Die vraag wordt nooit gesteld. Je zet niet zomaar miljoenen op een bankrekening voor de schone ogen van de supporters. Daar zit een strategie achter. Ze komen er niet mee naar buiten, want dan hebben ze misschien ook de fans tegen.”

KRISTOF DE RYCK

‘Wat zijn de bedoelingen van Francis Van Campenhout en zijn groep? Die vraag wordt nooit gesteld.’

Marc Van den Wijngaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content