In het beleidsplan Samen Scoren 2009-2014 hanteerde de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond prestatiedoelstellingen voor de nationale ploeg en het eigen clubvoetbal. Nu het vijfjarenplan ten einde loopt, kan het rapport worden opgemaakt. En wat blijkt? Objectief nummer een, kwalificatie voor het EK en WK, werd behaald. Oranje plaatste zich voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne, was ook aanwezig op de WK-eindronde van 2010 in Zuid-Afrika en trekt straks naar Brazilië. Doel nummer twee was het halen van een halve finale bij een EK of WK. Dat rapport is slechts gedeeltelijk geslaagd, want de finale in Kaapstad (verloren tegen Spanje) werd overschaduwd door het EK twee jaar geleden: een absoluut fiasco met uitschakeling in de groepsfase. Laatste hoop voor de KNVB was het vasthouden van de plaats in de top acht van de officiële FIFA-ranking. Ook daar gaat het wat bergaf voor Nederland, want Oranje neem momenteel zijn laagste positie (vijftiende) in sinds 2002.

Dit alles schetsen we even om aan te geven welke last er straks op de schouders rust van bondscoach Louis van Gaal. In eerste instantie was er de blessure van controlerende middenvelder Kevin Strootman (24). Midden maart scheurde de speler van AS Roma de ligamenten van zijn linkerknie, met een onbeschikbaarheid van minstens negen maanden tot gevolg. Een fameuze aderlating, die vooral een schrikreactie teweegbracht bij collega-international Arjen Robben (30). De flankspeler van Bayern München, bovendien reserveaanvoerder van Oranje, pleit daarom voor Wesley Sneijder (29). “Op het moment dat Wesley zijn niveau haalt en fris is, wat nu het geval blijkt, dan blijft hij een speler die extra klasse meebrengt”, verklaarde Robben in de Nederlandse pers.

Vooral in verdedigend opzicht moet Van Gaal echter nog een paar belangrijke knopen doorhakken. Als mogelijke linksachter mocht hij alvast een streep trekken door de naam van Jetro Willems (20). De PSV-speler scheurde de binnenband van zijn knie. Het zorgt ervoor dat de kansen van Daley Blind (24) voor die positie ferm toenemen, maar Co Adriaanse raakte vooral gecharmeerd van de prestaties van Terence Kongolo (20) van Feyenoord. “Hij heeft alles van een moderne verdediger: een goede techniek, lange benen en hij is snel. Zeker als optie het overwegen waard.”

Vooral Ruud Gullit maakt zich zorgen over de achterhoede. “Ron Vlaar is de enige échte verdediger die we hebben”, stelde hij vast in VI. “Naast hem kan ik niet kiezen. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Karim Rekik, Joël Veltman, Terence Kongolo, John Heitinga? Geen idee. Ook bij de backs zie ik geen zekerheidjes. Gregory van der Wiel op rechts kan, maar Daryl Janmaat en Daley Blind vind ik eigenlijk niet snel genoeg. En dan heb je bijvoorbeeld tegen Chili al snel een heel groot probleem.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content