Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

José Mourinho kreeg een nieuwe sportieve baas.

Chelsea bereidt zich dezer dagen op de UCLA-campus in Californië (VS) voor op het nieuwe seizoen. En die aanloop verloopt niet zonder zorgen voor José Mourinho. Wayne Bridge werd aan de heup geopereerd en is twee tot drie maanden out. MichaelBallack onderging een tweede enkeloperatie, terwijl aanvoerder John Terry een teen brak. Omdat ook linksachter Ashley Cole (enkel) van een blessure terugkeert, zat Chelsea plots dun achterin. Een poging om de Italiaanse internationale FabioCannavaro (33) los te weken bij Real Madrid mislukte. Met de Spanjaarden is het ook touwtrekken rond Arjen Robben. Al de hele zomer willen de geruchten dat de Nederlander naar Madrid zou gaan, maar Chelsea blijft zich sterk maken dat de linkerwinger, die nog twee jaar onder contract ligt, in Londen blijft. Tot de prijs de juiste is ?

Inmiddels profiteerden José Mourinho en Roman Abramovich van de zomer om hun meningsverschillen bij te leggen. Special One vs Silent One. Zes maanden (!) was het geleden dat coach en eigenaar, die ongeveer vier jaar geleden de macht nam en inmiddels al ongeveer 750 miljoen euro in Chelsea pompte, nog een serieus gesprek hadden. De problemen begonnen in de herfst van vorig jaar en leidden tot discussies tijdens de transferperiode in januari. Mourinho wilde toen zijn kern versterken, Abramovich hield de beurzen gesloten. In april liepen ze mekaar toevallig tegen het lijf op Old Trafford, na winst in de halve finale van de FA Cup. Nu was het overleg bedoeld en langdurig. Mourinho ligt nog tot 2009 onder contract en kreeg van de Russische miljardair te horen dat hij zijn speeltje nog niet beu was. Al blijft de transferbeurs tot dusver relatief dicht. Chelsea gaf weliswaar 21 miljoen euro uit aan Florent Malouda (Lyon), maar trok verder Tal Ben Haim (Bolton Wanderers), Steven Sidwell (Reading) en Claudio Pizarro (Bayern München) aan met vrije transfers.

Allicht niet toevallig kwam het overleg na de installatie, begin juli, van een nieuwe sportieve baas, Avram Grant (51). Grant wordt gezien als vertrouweling van Abramovich. Mourinho liet weten dat Grant (ex-technisch directeur bij Portsmouth) alleen zijn werk zal vergemakkelijken en zijn ‘macht’ niet aantast. Maar naast hoofd opleidingen Frank Arnesen zal ook Grant zijn zeg krijgen bij het halen van aanwinsten.

Engeland

Bacary Sagna (24, Auxerre) verhuist naar Arsenal.

Na Nigel Reo-Coker ruilt nu ook Marlon Harewood (27) West Ham voor Aston Villa. De spits tekende voor drie jaar. Middenvelder Lee Hendrie trekt naar tweedeklasser Sheffield United.

Subtopper Bolton versterkte zich met middenvelder Mikel Alonso (27), de broer van Liverpoolmiddenvelder Xabi. Spits Heidar Helguson komt van Fulham.

Andy Todd (32) ruilt Blackburn voor neo-eersteklasser Derby County.

Everton gaf vorige week de eerste foto’s vrij van het nieuwe stadion in Kirkby. Omstreden, want buiten de stadsgrenzen van Liverpool. 33.000 fans mogen nog hun mening geven, maar een B-plan is er niet. Everton krijgt voor het project steun van supermarktgigant Tesco, die 75 miljoen euro stort. In ruil komt er een supermarkt in het stadion. Dat moet plaats bieden aan 50.000 man en klaar zijn in 2010. Steven Pienaar (25, middenveld) komt voor een jaar van Borussia Dortmund.

Veel beweging bij Liverpool. Ryan Babel (20, spits en gekocht voor 17 miljoen euro bij Ajax) en Yossi Benayoun (25, middenvelder) komt over van West Ham. Robbie Fowler gaat voor tweedeklasser Cardiff voetballen. En met Man. United touwtrekken de Reds over de Argentijn Gabriel Heinze, die weg wil.

Drie nieuwe spelers voor Man. City : Rolando Bianchi (24, spits, Reggina), Geovanni (27, middenvelder, Barcelona), Gelson Fernandes (20, middenvelder, FC Sion). Ex-manager Stuart Pearce werd definitief aangesteld als Engels beloftecoach.

Carlos Tevez kan voorlopig niet naar Man. United. West Ham wil het grootste deel van de transfersom (45 miljoen euro), maar de zaak ligt moeilijk omdat de economische rechten op de spits bij een privépersoon liggen. De FIFA moet tussenbeide komen.

Spits John Utaka (25) ruilt Rennes voor Portsmouth, dat vorige week maandag net als Newcastle het bezoek kreeg van de politie die fraude bij transfers onderzoekt. Ook David Nugent, de 22-jarige spits van Preston, trekt naar de Zuid-Engelse club.

Ook Mido (ex-AA Gent) heeft een nieuwe club. De Egyptische aanvaller verruilt Tottenham voor neo-eersteklasser Birmingham City.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content