Wat zijn je bedenkingen bij de eerste speeldag ?

Peter Vandenbempt : Vrij logische uitslagen, maar veel conclusies zou ik er nog niet aan verbinden. Antwerp deed het niet onaardig op Anderlecht, maar in de tweede helft werd het toch vrij makkelijk weggedrukt. Het valt dus af te wachten wat het tegen ploegen van zijn niveau zal doen. Hetzelfde geldt voor Beveren. De verstandigste uitspraak komt in dat verband van Aimé Anthuenis. Hij merkte op dat niemand die spelers van Beveren kent, wat kunnen we dus zeggen over die ploeg ? Misschien loopt er wel een Zokora of Aruna tussen. Wat ik wel denk, is dat het zonder Emilio Ferrera er helemaal niet goed uitzag voor Beveren. Die man heeft al wat bewezen, waardoor ik zijn ploeg nog niet afschrijf, maar hij mag nu stilaan wel dat Calimero-pakje van zich afgooien.

Er werd bijzonder veel gescoord.

Dat is in het begin wel vaker het geval, heb ik de indruk. Ik herinner me nog een 6-6 in Westerlo-Genk. Spelers moeten nog ingepast worden, verdedigingen staan nog niet op punt… Maar net als aan de 5-1 nederlaag van Beveren, zou ik nog geen conclusies trekken uit de 8-2 van La Louvière in GBA. La Louvière blijft er volgens mij in.

Je zag Anderlecht tegen Antwerp en drie dagen voordien ook tegen Halmstad. Welke indruk maakte het ?

Verrassend genoeg vind ik dat ze achterin veel weggeven. Dat was al zo thuis én uit tegen Tiraspol en ook in Halmstad. Dat verbaast mij een beetje. Ik denk dat Anthuenis krap zit in de goeie verdedigers. Pirard haalt volgens mij niet het niveau van Anderlecht. In Joris Van Hout geloof ik wél. Hij loopt niet verloren in de groep, zoals Marc Hendrikx wel een beetje. Ik zag hem al aan de kaarterstafel met De Boeck en Vanderhaeghe, dat is niet slecht. Hij heeft een zekere présence, vind ik.

Een tweede vaststelling is dat Anderlecht zeer stereotiep voetbalt. Als het niet loopt, dan loopt het niet. Zeker als Stoica en Baseggio er niet bijlopen, mist het creativiteit. Hasi heeft het wel een beetje en Aruna zeker, maar als die drie man in de wind heeft gezet, doet hij te vaak net dàt wat hij niet moet doen. In de tweede helft tegen Antwerp was er natuurlijk De Bilde. De echte scherpte heeft hij nog niet, maar als hij hard traint en weer op niveau komt, dan heeft Anderlecht een nieuwe god.

Anderlecht won twee keer tegen Tiraspol, ging winnen in Halmstad en voor de Supercup in Westerlo en opent het kampioenschap met een ruime zege. Toch ben je kritisch.

Wie al die wedstrijden zag, weet dat die resultaten ook met meeval tot stand zijn gekomen. Daar zijn Vercauteren en Anthuenis zich ook wel van bewust. Opvallend is dat Anderlecht bijna altijd een hele goeie en een hele slechte helft speelde. Laat dit duidelijk zijn : als Halmstad Porto of Celtic was, had Anderlecht niet gewonnen.

Wat te denken van Club Brugge en Rune Lange, die zowel tegen Akranes als tegen Westerlo twee keer scoorde ?

Er zit muziek in de combinatie LangeMendoza. Mendoza heeft intrinsiek de kwaliteiten om in een sterkere competitie dan de Belgische mee te kunnen. Maar het kopje, hé. Lange heeft zich een beetje als een echte killer laten kennen. Zijn tweede goal tegen Westerlo, dat was klasse – een beetje zoals De Bilde.

Ik zie op dit moment weinig verschil tussen Anderlecht en Club. Ook Club speelt met hoogten en laagten, een beetje stereotiep en geeft achterin veel weg – zelfs tegen een ontstellend zwak Westerlo met slechts één aanvaller. Ceh is een stijlrijke voetballer, maar maakt nog een afwezige indruk. Hij drukt zijn stempel nog niet.

Als de Champions League begint, is Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock daar naar goeie gewoonte met zijn verhaal over het tv-geld, waarvan hij er meer meent te mogen claimen.

Er zit een contradictie in zijn verhaal, maar hij schijnt het niet te zien. In België wil hij de gelijke verdeling van het tv-geld veranderen. Vorig seizoen, bijvoorbeeld, kreeg Anderlecht uit de tv-pot slechts 8 miljoen frank meer dan Beveren. Vanden Stock vindt dat zijn club meer moet hebben. Dat is waar, vind ik, want het is voor Anderlecht, Club Brugge en enkele andere clubs dat de tv-zenders in hoofdzaak betalen. Zij zijn de paradepaardjes. Diezelfde redenering trekt Vanden Stock echter niet door naar Europa. Hij trekt van leer tegen het feit dat Leverkusen, ondanks een vroege uitschakeling in de Champions League, toch veel meer miljoenen opstreek dan Anderlecht. Dan zeg ik hem dat Beveren voor Anderlecht is wat Anderlecht in Europa voor clubs als Manchester United betekent. Buitenlandse zenders betalen nu eenmaal niet voor Anderlecht, maar voor Manchester, Bayern en Real.

Terug naar de Belgische competitie. Hebben De Bilde en Anic, die zaterdag allebei twee keer scoorden, de sceptici de mond gesnoerd ?

De twijfel die er bestond, had niets met hun kwaliteiten te maken, maar alles met hun onhandelbaarheid. Na één speeldag is het te vroeg om te oordelen. Anic is een klasbak, zo lopen er geen tien rond in België. Vorig jaar bewoog Sollied hemel en aarde om hem weer te mogen opstellen. Hij teert nu op revanche, dat is vaak de beste voedingsbodem voor een goede prestatie, maar hoe lang rek je dat ? En hoe zal hij zich op termijn tot Remy verhouden, die toch ook een beetje eigenzinnig is ?

De Bilde is een ander verhaal, zijn motivatie ligt elders. Hij heeft twee jaar niets gedaan, zijn verblijf bij PSV was ook al matig en zelfs zijn laatste seizoen bij Anderlecht was dat. Maar zijn populariteit is enorm. Hij lijkt over zoveel krediet te beschikken dat niemand ooit gehad heeft op Anderlecht.

Wat denk je van Genk ?

( Lacht) Ik hoorde dat onze verslaggever nogal lyrisch was. Ik kan alleen maar hopen dat het goed gaat met Genk, het is een club waar ik in geloof. Ze heeft een tijd haar sympathieke imago afgegooid, vooral met het ontslag van Jos Heyligen : dat was ontluisterend voor een familieclub. Blijkbaar heeft ze nu een louteringsproces doorgemaakt en staat met Sef Vergoossen de juiste man op de juiste plaats. Maar het vraagt om bevestiging.

Wesley Sonck scoorde drie keer.

Sonck vind ik een rare. Hij heeft kwaliteiten – explosief, veert op als geen ander, geweldig schot – maar of hij mentaal sterk is… Kennelijk heeft hij zijn lesje wel al geleerd. Ik heb hem niet horen zeggen, zoals hij vorig jaar over hem en Paas deed, dat Sonck- Dagano de vergelijking met KollerRadzinski kan doorstaan. Toch vind ik dat weinig eersteklassers over een aanvalsduo als Sonck-Dagano beschikken. Vooral Dagano schat ik hoog in. Tenminste, als hij er zijn kopje bij houdt. Hij heeft iets van Koller, vind ik : goeie balaanname, sterk, groot, maar hij moet nog groeien.

Spelers worden voortaan niet meer bestraft als ze zich van hun truitje ontdoen om een doelpunt te vieren.

Het is een detail, maar ik vind het goed dat daar geen geel meer voor wordt getrokken. Nu moet ik ook toegeven dat ik nooit heb begrepen waarom een speler zijn trui wil uittrekken. Dat gaat meestal niet zo makkelijk en of het dat is waar je spontaan aan denkt als je gescoord hebt… ? Overigens zouden sommige spelers, die niet de borstkas van een Mpenza hebben, er zich beter van onthouden.

De tackel langs achter wordt weer met rood bestraft.

Dat zal, schat ik ( denkt even na), duren tot half september en dan is het weer vergeten.

Er wordt ook weer meer aan de interpretatie van de scheidsrechter overgelaten.

Dat sluit aan bij de realiteit. Ik vrees dat als geen andere hulpmiddelen aangewend zullen worden, het een wezenlijk onderdeel van de arbitrage blijft. Zoals ik ook vrees dat een goede scheidsrechter zijn een soort gave is, en niet iets wat je wordt doordat je in een nieuw truitje wordt gestoken. Te veel scheidsrechters halen geen niveau. Niet toevallig was Ancion de man van AA Gent-Sint-Truiden. Ik vind : hij kan het niet. Dat Belic de bal met het hoofd en niet met de hand speelde, kan hij mogelijk niet gezien hebben, maar dat geldt niet voor het rood voor Kaklamanos. Ik vraag me af wanneer spelers niet meer zullen moeten boeten voor onterechte uitsluitingen. Zullen Belic en Kaklamanos nu automatisch een speeldag schorsing krijgen ? Nee, toch ? Ik vind : als er twijfel is en er zijn tv-beelden, gebruik ze dan.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content