ZULTE WAREGEM – INFO De kracht van vernieuwing (bis)

Als ‘Essevee 2.0’ werd het nieuwe Zulte Waregem vorig seizoen voorgesteld, met Davy De fauw en Timmy Simons als kersverse assistenten van Francky Dury, die voor een nieuwe schwung moesten zorgen. Dat viel in het seizoensbegin ferm tegen, met slechts 8 op 33. Daarna herpakte de fusieclub zich met een 22 op 30, waardoor zelfs even play-off 1 in zicht kwam.

Essevee sloot het seizoen echter af met een 16 op 39 en een bittere nasmaak, zeker nadat het in de laatste vier nederlagen (op vijf matchen) liefst 18 treffers had geïncasseerd. Hét pijnpunt van het hele vorige seizoen, met liefst 69 tegengoals (of 2,03 per match), het slechtste defensieve clubresultaat sinds de promotie naar eerste. Weliswaar gecompenseerd met 53 doelpunten, waarvan topschutter Gianni Bruno er 20 voor zijn rekening nam, met daarnaast nog 4 assists. Zulte Waregem werd zo uiteindelijk 10e.

Nieuw sportief comité

Voor komend seizoen lag er veel werk op de plank. Olivier Deschacht kondigde immers zijn afscheid aan, en de twee miljoen euro die KAA Gent betaalde voor Bruno (wiens contract in 2022 afliep) kon het, gezien de financieel moeilijke tijden, niet laten liggen. Ook twee andere vaste waarden, Daniel Opare en Damien Marcq, mochten vertrekken – te blessuregevoelig en te duur. Zoals ook het aflopende (huur)contract van een hele reeks anderen niet verlengd werd ( Kainourgios, Armenakas, Chory, Bianda, Colassin, Timotheu, Bansen, Van Hecke, Ali Mohamed).

Met deze kern moet Francky Dury een rustig laatste seizoen beleven.

Via een nieuw sportief comité, met daarin nog meer overleg tussen de scouting, de trainersstraf, CEO Eddy Cordier en het bestuur, moest Zulte Waregem dus op zoek naar een hele reeks nieuwe spelers, voor alle linies. Alleen in doel zat het gebeiteld, met Louis Bostyn (vorig seizoen de eerste keeper, onder contract tot 2025), Sammy Bossut (in januari bijgetekend tot 2023, na zijn schedelbreuk) en jeugdkeeper Martijn Beernaert.

ZULTE WAREGEM - INFO De kracht van vernieuwing (bis)

Met Joost van Aken (links centraal), Bent Sørmo (rechts en linksback) en Alessandro Ciranni (rechtsback) werd vooral de verdediging versterkt. Zij moeten met de vorig seizoen doorgebroken Cameron Humphreys, jeugdproduct Ewoud Pletinckx en Laurens De Bock (weer gehuurd van Leeds) het aantal tegendoelpunten flink beperken.

ZULTE WAREGEM - INFO De kracht van vernieuwing (bis)

Op het middenveld wordt de Deen Lasse Vigen de nieuwe aanjager, als de nieuwe ‘8’, met zijn zeer sterke fysiek én zijn voetballend vermogen. Met David Hubert haalde Essevee ook een ervaren leider binnen, als alternatief voor Ibrahima Seck. Ook Abdoulaye Sissako is weer fit na lang blessureleed. Jean-Luc Dompé moet op de rechterflank nog meer kunnen flitsen dan vorig seizoen (6 goals, 6 assists), in combinatie met een nieuwe ’10’ en een linkerflankspeler die Zulte Waregem nog hoopt aan te trekken. Omar Govea en enfant terrible Saido Berahino (terug na een uitleenbeurt in Charleroi en gretig in de voorbereiding) mogen bij een goed bod weg. Voorin haalde Zulte Waregem Zinho Gano als vervanger voor Chory en Bruno. Als targetspits vormt hij met Jelle Vossen een nieuw duo, in een 3-5-2 of 4-4-2.

Met deze kern moet coach Francky Dury een rustig laatste seizoen als coach van Essevee beleven, om in schoonheid afscheid te kunnen nemen en de scepter definitief over te dragen aan De fauw en Simons.

ZULTE WAREGEM - INFO De kracht van vernieuwing (bis)
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content