Zulte Waregem schreef afgelopen zondag clubgeschiedenis: met de zege tegen Standard behaalde het na 10 matchen 23 op 30 (76,66 % van de punten), de beste competitiestart ooit voor Essevee. Het vorige ‘record’ dateerde al van 1975/76 toen het toenmalige SV Waregem 14 op 20 (70 %) scoorde.

Ook naast het veld kwam er vorige week goed nieuws: interim-CEO Willy Naessens meldde dat ex-CEO Patrick Decuyper de 10 % van de aandelen van de cvba Grensverleggend verkoopt die hij in handen had – tegen de prijs die hij ervoor betaalde plus interest. Die aandelen worden verdeeld tussen Naessens en de drie andere bestuursleden: Carl Ballière, Mieke De Clercq en Ronny Schelfhout. Decuyper doet ook afstand van zijn optie op nog 60 % van de aandelen, waardoor de vrees verdwijnt dat hij die aan een wildvreemde zou verpatsen. Naessens wordt naar eigen zeggen zo weer meerderheidsaandeelhouder met 50,5 % (zijn oorspronkelijke 48 %+2,5 %). Ballière, Schelfhout en De Clercq komen met hun extra 2,5 % uit op respectievelijk 13,5 %, 9,5 % en 7,5 %. Zij hebben samen, via de vzw Zulte Waregem, nog 4 % in hun portefeuille en bezitten met zijn vieren dus 85 %.

De overige 15 % is in handen van ex-bestuursleden Franck Tijtgat (5 %), plus Roland Van Robays, Joris Verschuere, Luc Van Colenberghe en Xavier Van den Weghe. Aangezien Decuyper zijn optie lichtte op de helft van hun oorspronkelijk aandelenpakket (4 keer 2,5 %), hebben zij nog elk nog 2,5 %. “Op dat tweede deel heeft Patrick nog een optie, maar die vervalt als hij ook met hen een akkoord bereikt”, aldus Naessens. “Ikzelf en de drie andere bestuurders zijn bereid om hun aandelen te kopen, als zij dat willen.”

Ook de supportersraad liet, bij monde van Geert Titeca, al weten via een vzw of cvba 15 à 20 % van de aandelen te willen kopen, om zo ook een zitje in het bestuur te verwerven. “Dat geld – zo’n 1 miljoen euro – moet komen van crowd funding en van een 20-tal bedrijfsleiders met wie we al rond de tafel zaten”, zegt Titeca.

De supportersraad bespreekt vandaag, woensdag, dat voorstel met Naessens, die zegt: “Ik zal zeker luisteren, maar heb toch twijfels: kunnen zij met supportersacties genoeg geld inzamelen? En de bedrijfsleiders die ik sprak, willen alleen uit eigen naam aandelen kopen.

“Bovendien is het niet de bedoeling om het aandelenpakket dit seizoen weer te versnipperen. Op langere termijn wil ik mijn meerderheidsparticipatie wel gedeeltelijk afbouwen, maar als ik aandelen van de hand doe, dan krijgen de drie overige bestuursleden het eerste aankooprecht, zodat ik de club niet op eigen houtje kan verkopen. Hebben zij geen interesse, dan sta ik open voor andere, serieuze investeerders. We kunnen in de toekomst jong bloed gebruiken, maar drie extra bestuursleden/aandeelhouders is wel het maximum.”

Naessens en co werken intussen aan een nieuw organigram, waarbij een nieuwe CEO vanaf volgend seizoen de operationele leiding in handen neemt, zodat Naessens als voorzitter weer in de schaduw kan werken. Francky Dury moet als sportief manager de hoofdverantwoordelijke worden. Naessens wil hem daarom via een contract van onbepaalde of lange duur strakker aan de club binden. Dury’s huidige verbintenis, die loopt tot juni 2017, bepaalt immers dat hij weg kan mits hij of een club twee jaar van zijn loon betaalt. Over de nieuwe functie-invulling en contractduur onderhandelt Naessens nog met Dury, die vorig weekend wel opvallend benadrukte dat er nog geen deal was.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content