Voor het eerst sinds de zomer van 1994 weet Willy Naessens niet wie het volgende seizoen zijn club zal trainen. Zestien jaar geleden haalde hij Francky Dury binnen als trainer bij de toenmalige vierdeklasser Zultse VV. De vorige jaren informeerden enkel Anderlecht (waar Frank Vercauteren hem als assistent wilde) en vorig jaar RC Genk bij Naessens naar zijn trainer. Dury bleef, zonder spijt: bij de meeste Belgische topclubs miste hij het project en de visie die er bij Zulte Waregem wel waren. Het afgelopen seizoen sprak Dury steeds vaker met lof over het beleid van AA Gent en refereerde hij aan zijn discussies met Gentvoorzitter Ivan De Witte. Na Westerlo moest Gent het voorbeeld worden voor Zulte Waregem, zei Dury: een club die met een creatief bestuur en goed verkoopbeleid zijn budget ongeveer verdubbelde. Toen Gent na het vertrek van Michel Preud’homme aan Dury dacht, wist Naessens dat hij zijn tweelingbroer zou verliezen. Omdat deze week de vier belangrijkste hoofdrolspelers – De Witte en manager Michel Louwagie bij Gent, Naessens (tot vrijdag) en Dury (tot morgen donderdag) bij Zulte Waregem – met vakantie zijn, wordt de zaak niet voor het eind van de week afgerond. Als het nog misloopt, heeft Zulte Waregem voor zijn coach ook nog een sterk verbeterd contractvoorstel (tot 2015) klaarliggen, zegt manager Vincent Mannaert.

Dat Dury ontevreden was bij Zulte Waregem, heeft Mannaert nooit gevoeld. “Alleen heeft zich nu een club gemeld die hoger in de hiërarchie staat, die meer middelen heeft, die Europees speelt en die niet aan de andere kant van de wereld ligt.” Als Dury toch vertrekt, dan beter nu dan twee jaar geleden, zegt de manager: “In die twee jaar is, ook samen met hem, nog hard gewerkt aan de professionele uitbouw, sportief en extrasportief. Het is niet zo dat Zulte Waregem plots in een zwart gat valt, nu de trainer gaat.” Gent moet voor Dury wel een afkoopsom betalen. “De nieuwe trainer moet iemand zijn die meegaat in de filosofie van de club, het kan nooit iemand worden die een andere weg wil bewandelen.” Of het een Belg wordt, is niet zeker. “Wat hij zeker moet hebben, is honger en gedrevenheid. Voor wie dat niet uitstraalt, wordt het moeilijk bij een club in volle groei.” S

GEERT FOUTRé

‘Wat een trainer van Zulte Waregem zeker moet hebben, is honger en gedrevenheid.’

Vincent Mannaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content