Zulte Waregem maakt volop werk van zijn toekomst. Nadat eerst de aandelenkwestie rond Patrick Decuyper opgelost werd, kondigde Francky Dury maandag aan dat hij als ‘sportief manager naar Engels model’ een contract ‘op lange termijn’ getekend heeft. Eddy Cordier werd dan weer voorgesteld als assistent-CEO. Hij zal vanaf 1 januari interim-CEO Willy Naessens bijstaan, maar ook zijn werk als technisch directeur van de jeugd voortzetten.

Intussen is ook het stadiondossier in een stroomversnelling geraakt, ruim zes jaar nadat de eerste gesprekken tussen het Waregemse stadsbestuur en de club plaatsvonden. Omdat de stad afgelopen zomer niet meer wenste op te treden als bouwheer – wegens een, volgens haar, te duur project van bouwgroep Rainbow – nam Zulte Waregem zelf het heft in handen. Met lede ogen ziet Willy Naessens immers hoe Essevee tot “één miljoen potentiële inkomsten” mist omdat het zijn Europese thuismatchen in Anderlecht en Brugge moe(s)t afwerken.

Op tafel ligt nu een nieuw project voor een stadion van 14.000 zitjes, uit te breiden (met staanplaatsen) tot een capaciteit van 15.500 plaatsen. Kostprijs: 20 à 22 miljoen euro. Daarvan is volgens Naessens al 14 à 15 miljoen euro samengebracht. Zo’n acht miljoen moet komen uit de verkoop van de 10.000 vierkante meter stadsgronden rond het stadion voor de bouw van appartementen. De resterende zeven miljoen wil Naessens halen uit de verhuur of verkoop van 9500 vierkante meter gronden voor ‘sportgerelateerde’ winkels, een bowling, fitness, indoorspeelplein, brasserie en eventueel een hotel. Het betreft gronden die de stad Waregem via erfpacht voor 50 jaar ter beschikking stelt van de club, waarna ze zelf weer eigenaar wordt.

Een rekensom leert dat nog een gat van minstens vijf miljoen euro moet worden dichtgereden. Qua subsidie van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters rekent Zulte Waregem op niet meer dan 1,5 miljoen euro. Het resterende bedrag zoekt Naessens niet bij privé-investeerders (“dat maakt alles alleen maar ingewikkelder”), niet via geld van de club (“wij investeren niet in stenen”), maar opnieuw via de stad. Volgens burgemeester Kurt Vanryc- keghem is een subsidie met belastinggeld echter uitgesloten. Mogelijke opties zijn een renteloze lening van de stad aan de club, of het stadsbestuur dat zich borg stelt als Zulte Waregem bij een bank leent. “Wij zoeken binnen het schepencollege naar creatieve oplossingen. Over een paar weken valt allicht de beslissing”, aldus Vanryckeghem.

Naessens wil tegen het jaareinde de financiering rond hebben. Na zes maanden voorbereiding – met onder meer het aanstellen van een bouwgroep – zouden begin volgend seizoen de werkzaamheden moeten starten en plaatsvinden in drie fases, zonder dat de club verhuist: 1) Uitbreiding van de tribune aan de kant van de vijvers, waarbij de staanplaatsen onderaan omgebouwd worden tot zitjes die tot aan het veld komen. Plus een nieuwe tribune, goed voor 4000 zitplaatsen, achter de goal waar nu de reclamewand staat. 2) Afbreken van de huidige en bouwen van een nieuwe hoofdtribune. 3) Verwijderen van de sfeertribune en de kuip helemaal dichtbouwen. De geschatte timing bedraagt 2 à 2,5 jaar.

Afwachten of deze keer die vooropgezette timing wel gehaald wordt. Eén ding is al zeker: Zulte Waregem breidt in het voorjaar van 2014 zijn oefencomplex uit met onder meer veertien kleedkamers en een grote cafetaria. Kostprijs: 2,5 miljoen euro waarvan de stad 1,15 miljoen euro betaalt. Volgende zomer moet de oplevering een feit zijn.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content