Volgens Mario Been verdiende er maar één ploeg te winnen: de zijne. RC Genk onderging een uur lang machteloos het meesterschap van Anderlecht, maar tot die averechtse conclusie kwam de Genktrainer dus.

Niet voor het eerst dit seizoen vond hij dat zijn ploeg "zich tekort had gedaan". Te veel te gemakkelijk weggegeven. Over de strafschop in cadeauverpakking had hij het voor één keer niet. Die viel namelijk in Genks voordeel dit keer.

John Van den Brom vond hem dan weer wel terecht, die strafschop. Maar dat klonk te onbaatzuchtig om waar te zijn. Zijn ploeg won uiteindelijk toch: dan is het makkelijk om grootmoedig te zijn. Over het buitenspeldoelpunt van Tom De Sutter had de Anderlechttrainer het dan weer niet. Been wel. En zo probeerde elk van beide trainers de waarheid op deze zondagavond van de selectieve geheugens naar zijn hand te zetten.

RC Genk vergaarde veel lof dit seizoen als de best voetballende ploeg uit de Jupiler Pro League. Daar was iets van, maar wie een blik werpt op de cijfers en de rangschikkingen van pakweg twee maanden geleden en nu met elkaar vergelijkt, komt tot de conclusie dat Genk toch vooral goed uit de verf kwam afgemeten tegen de ondermaatse prestaties van Club Brugge, Standard en AA Gent. Negen keer winnen op 21 wedstrijden is minder indrukwekkend dan de lof laat vermoeden.

Wat opvalt, is dat Been de oorzaken hiervoor nogal makkelijk bij anderen legt. Vooral de scheidsrechters hebben het al vaak moeten ontgelden. Rode kaarten en strafschoppen hebben zijn ploeg volgens de coach al te veel punten gekost. Gisteren kwam daar een buitenspeldoelpunt bij. Weer de scheidsrechter dus.

Been zegde zijn spelers meteen na de wedstrijd te hebben gecomplimenteerd voor hun prestatie. Dat kon hij alleen maar omdat Anderlecht zo hautain ging voetballen dat het verzuimde de klus nog voor het uur af te maken. Toen Koulibaly de aansluitingstreffer voorbij Proto frommelde, keerde de psychologie van de wedstrijd. Een verschijnsel en waarin trainers part noch deel hebben.

Toch maakte Anderlecht het nog af. Gewoon omdat het over een grotere periode dan Genk de betere ploeg was. En omdat het een doelman had die zijn ploeg op het beslissende moment overeind hield. Die doelman had Genk niet. Een aandachtspuntje misschien voor Been.

Jan Hauspie

Volgens Mario Been verdiende er maar één ploeg te winnen: de zijne. RC Genk onderging een uur lang machteloos het meesterschap van Anderlecht, maar tot die averechtse conclusie kwam de Genktrainer dus. Niet voor het eerst dit seizoen vond hij dat zijn ploeg "zich tekort had gedaan". Te veel te gemakkelijk weggegeven. Over de strafschop in cadeauverpakking had hij het voor één keer niet. Die viel namelijk in Genks voordeel dit keer. John Van den Brom vond hem dan weer wel terecht, die strafschop. Maar dat klonk te onbaatzuchtig om waar te zijn. Zijn ploeg won uiteindelijk toch: dan is het makkelijk om grootmoedig te zijn. Over het buitenspeldoelpunt van Tom De Sutter had de Anderlechttrainer het dan weer niet. Been wel. En zo probeerde elk van beide trainers de waarheid op deze zondagavond van de selectieve geheugens naar zijn hand te zetten. RC Genk vergaarde veel lof dit seizoen als de best voetballende ploeg uit de Jupiler Pro League. Daar was iets van, maar wie een blik werpt op de cijfers en de rangschikkingen van pakweg twee maanden geleden en nu met elkaar vergelijkt, komt tot de conclusie dat Genk toch vooral goed uit de verf kwam afgemeten tegen de ondermaatse prestaties van Club Brugge, Standard en AA Gent. Negen keer winnen op 21 wedstrijden is minder indrukwekkend dan de lof laat vermoeden. Wat opvalt, is dat Been de oorzaken hiervoor nogal makkelijk bij anderen legt. Vooral de scheidsrechters hebben het al vaak moeten ontgelden. Rode kaarten en strafschoppen hebben zijn ploeg volgens de coach al te veel punten gekost. Gisteren kwam daar een buitenspeldoelpunt bij. Weer de scheidsrechter dus. Been zegde zijn spelers meteen na de wedstrijd te hebben gecomplimenteerd voor hun prestatie. Dat kon hij alleen maar omdat Anderlecht zo hautain ging voetballen dat het verzuimde de klus nog voor het uur af te maken. Toen Koulibaly de aansluitingstreffer voorbij Proto frommelde, keerde de psychologie van de wedstrijd. Een verschijnsel en waarin trainers part noch deel hebben. Toch maakte Anderlecht het nog af. Gewoon omdat het over een grotere periode dan Genk de betere ploeg was. En omdat het een doelman had die zijn ploeg op het beslissende moment overeind hield. Die doelman had Genk niet. Een aandachtspuntje misschien voor Been. Jan Hauspie