AB presenteert: Ronde van Vlaanderen!

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Voor het eerst zal de Ancienne Belgique een sportevenement live op groot scherm vertonen in zijn concertzaal. En niet de minste: de Ronde van Vlaanderen. Al is dat niet zo verwonderlijk, want de AB heeft ook een eigen wielerteam met bekende muzikanten. Sport/Voetbalmagazine vroeg enkele van hen naar een pronostiek.

Zondag 5 april staat de Ancienne Belgique in het teken van Kom op tegen Kanker… en de koers. Al enkele jaren vaardigt de AB een wielerteam af naar de 1000km voor Kom op tegen Kanker, een vierdaags wielerevenement, maar dit jaar gaan ze bij de legendarische Brusselse muziektempel een stapje verder. Vanaf 15 uur wordt de Ronde van Vlaanderen live op groot scherm getoond in de concertzaal (gratis inkom), voorafgegaan door een brunch (om 12u) en gevolgd door enkele concerten (betalend). Zo komt onder meer Otto-Jan Ham, presentator van De Ideale Wereld, er zijn muziekgroep Awesome Sumi voorstellen en verzamelde Arno een sterrenensemble rond zich voor het eenmalige project European Peace Collectif. Met onder meer medewerking van zanger/gitarist Jan Paternoster (Black Box Revelation) en drummer Mario Goossens (Triggerfinger).

De wielerpassie van Stef Kamil Carlens

Sport/Voetbalmagazine voelde enkele muzikanten met een passie voor wielrennen aan de tand. Die getuigenissen lees je deze week in ons magazine. Eentje die we hier exclusief voor de websitebezoekers houden, is die van Stef Kamil Carlens, ex-lid van dEUS, nadien frontman van Zita Swoon en beeldend kunstenaar.

“Ik heb altijd veel gefietst, in de stad, maar ook met mijn koersfiets als ik bijvoorbeeld ergens een concert moet spelen”, vertelt Stef Kamil Carlens (44). “Ik heb enkele tenuetjes van Quick-Step en de nationale ploeg, gekregen van Yvan Van Mol. Hij is een cultuurliefhebber, we kwamen elkaar vaak tegen op concerten of in het theater, zo werden we vrienden.”

“Ik doorkruis geregeld het Vlaamse landschap. Ik hou van dat eenzame beuken tegen de wind, van dat vechten tegen jezelf. En met een goede kameraad van me trek ik er geregeld op uit om in het buitenland te gaan fietsen. In de Alpen en de Pyreneeën, de Mont Ventoux beklom ik al langs alle kanten, maar mijn favoriete omgeving is het Centraal Massief. Een ongelooflijke plek, zo rustig, je komt er haast niemand tegen. Dat vind ik zo leuk aan het wielrennen: het brengt je op plekken waar je anders nooit zou komen. Sinds vorig jaar rijd ik mee met het AB-team tijdens de 1000km van Kom op tegen Kanker. Met veel plezier overigens. Dit jaar laat mijn agenda het toe om de volle vier dagen mee te rijden.”

Carlens doet wel een bekentenis: “Ik heb nog nooit iets gezien van de Ronde van Vlaanderen. Ik heb thuis geen televisie en heb ook nooit de behoefte gevoeld om zulke sportevenementen te volgen. Pas op, ik heb veel respect voor die renners en het fanatisme er rond, maar mij zegt het niets. Ik ben zodanig verteerd door mijn bezigheden in de culturele wereld dat er geen tijd rest voor televisie.”

De pronostiek van Otto-Jan Ham, Klaas Delrue en Sioen

AB presenteert: Ronde van Vlaanderen!
© Belga Image

Ook Jan Paternoster van Black Box Revelation blijkt ondanks zijn passie voor de koersfiets niet zo een Ronde-kenner. Gelukkig zijn er ook muzikanten die wél een pronostiek klaar hebben voor de komende editie van Vlaanderens Mooiste.

Frederik Sioen (Sioen): “Ik hoop dat Greg Van Avermaet wint, hij verdient dat, maar ik denk dat het Sep Vanmarcke wordt.”

Otto-Jan Ham (Awesome Sumi): “Ik gun het Sep Vanmarcke, die nu toch al enige tijd beresterk rijdt maar veel pech heeft gekend. Hij zit in vorm. Tegelijkertijd voel ik me moreel verplicht om ook enkele Nederlanders naar voren te schuiven, dus doe ook maar Lars Boom en Niki Terpstra.”

Klaas Delrue (Yevgueni): “Ik zou graag zien dat Greg Van Avermaet dit jaar de zeges opeenstapelt, anders krijg je achteraf toch maar een vreemd overzicht van zijn carrière. Verder ben ik een zeer grote Zdenek Stybar-fan. Ik beschouw hem als favoriet voor Parijs-Roubaix, maar misschien piekt hij al in de Ronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content