Michael Sam, een talentvolle American football-speler aan de University of Missouri, heeft zich geout als homo. De 24-jarige verdediger wordt wellicht de eerste openlijk homoseksuele speler in de National Football League (NFL).

Michael Sam kwam uit de kast in een interview met The New York Times en sportzender ESPN. 'Ik ben niet naief. Ik begrijp hoe belangrijk dit is, niemand heeft dit ooit eerder gedaan. En het is een lastig proces, maar ik weet ik wat ik wil zijn, ik wil in de NFL spelen,' aldus de 24-jarige verdediger.

Volgens The New York Times weten zijn ploegmaats al sinds vorig jaar dat Sam homoseksueel is. Tijdens een teambuilding event moesten alle spelers zichzelf voorstellen: waar ze opgroeiden, waarom ze voor Missouri kozen en wat anderen over hen zouden moeten weten. Sam begon met: 'Ik ben homo.'

Draft

Van 8 tot en met 10 mei vindt de 2014 Draft van de NFL (de American Football-competitie van Noord-Amerika, nvdr.) plaats. Dan kunnen de profteams nieuw talent van de universiteiten contracteren. Als Sam gedraft wordt - en die kans lijkt zeer groot - dan wordt hij de eerste openlijk homoseksuele speler in de geschiedenis van de NFL.

Op sociale media als Twitter regent het steunreacties op de 'coming out' van Sam en ook de NFL heeft al officieel gereageerd: 'We bewonderen Michael Sams eerlijkheid en moed en we kijken ernaar uit om hem te verwelkomen en te steunen,' luidt het.

Machocultuur

Dat een atleet uit de kast komt, is niet ongewoon. Dat hij dat doet vóór de start van zijn profcarrière, is dat wel. Sam staat op het punt een competitie binnen te stappen die bekendstaat om zijn grote machocultuur en waar homoseksualiteit taboe is. In dat opzicht kan Sam een symbool worden voor de homorechtenbeweging in de VS.

Ook in de andere grote Amerikaanse sportcompetities NHL (ijshockey), NBA (basketbal) en MLB (baseball) zijn er geen openlijk homoseksuele spelers. In de Major League Soccer (voetbal) is Robbie Rogers (26) de enige homoseksuele speler.

Michael Sam, een talentvolle American football-speler aan de University of Missouri, heeft zich geout als homo. De 24-jarige verdediger wordt wellicht de eerste openlijk homoseksuele speler in de National Football League (NFL). Michael Sam kwam uit de kast in een interview met The New York Times en sportzender ESPN. 'Ik ben niet naief. Ik begrijp hoe belangrijk dit is, niemand heeft dit ooit eerder gedaan. En het is een lastig proces, maar ik weet ik wat ik wil zijn, ik wil in de NFL spelen,' aldus de 24-jarige verdediger. Volgens The New York Times weten zijn ploegmaats al sinds vorig jaar dat Sam homoseksueel is. Tijdens een teambuilding event moesten alle spelers zichzelf voorstellen: waar ze opgroeiden, waarom ze voor Missouri kozen en wat anderen over hen zouden moeten weten. Sam begon met: 'Ik ben homo.' Draft Van 8 tot en met 10 mei vindt de 2014 Draft van de NFL (de American Football-competitie van Noord-Amerika, nvdr.) plaats. Dan kunnen de profteams nieuw talent van de universiteiten contracteren. Als Sam gedraft wordt - en die kans lijkt zeer groot - dan wordt hij de eerste openlijk homoseksuele speler in de geschiedenis van de NFL. Op sociale media als Twitter regent het steunreacties op de 'coming out' van Sam en ook de NFL heeft al officieel gereageerd: 'We bewonderen Michael Sams eerlijkheid en moed en we kijken ernaar uit om hem te verwelkomen en te steunen,' luidt het.Machocultuur Dat een atleet uit de kast komt, is niet ongewoon. Dat hij dat doet vóór de start van zijn profcarrière, is dat wel. Sam staat op het punt een competitie binnen te stappen die bekendstaat om zijn grote machocultuur en waar homoseksualiteit taboe is. In dat opzicht kan Sam een symbool worden voor de homorechtenbeweging in de VS. Ook in de andere grote Amerikaanse sportcompetities NHL (ijshockey), NBA (basketbal) en MLB (baseball) zijn er geen openlijk homoseksuele spelers. In de Major League Soccer (voetbal) is Robbie Rogers (26) de enige homoseksuele speler.