De Portugese voetballegende Mario Esteves Coluna heeft op 78-jarige leeftijd het leven gelaten. 'Het heilige monster' stierf aan de gevolgen van een longontsteking in Maputo, de hoofdstad van zijn geboorteland Mozambique.

Begin januari verloor de Portugese voetbalwereld al superspits Eusebio, met wie Coluna samenspeelde voor het nationale elftal en voor Benfica Lissabon. Beide spelers werden geboren in Mozambique.

'Het Portugese volk rouwt om het overlijden van een groot sportman', reageerde de Portugese president Anibal Cavaco Silva. Coluna leidde Portugal, samen met Eusebio, tijdens het wereldkampioenschap in Engeland in 1966 naar een derde plaats. In 57 interlands trof de in 1935 geboren middenvelder acht keer raak.

Benfica

Coluna verhuisde op 19-jarige leeftijd van Mozambique, een voormalige Portugese kolonie, naar Portugal om er voor Benfica Lissabon te spelen. Hij werd in zijn 17-jarige carrière bij Benfica tien keer landskampioen en hij won zeven keer de Portugese beker. In 1961 en 1962 mocht hij Europacup I mee naar Lissabon nemen. De clublegende speelde 677 wedstrijden voor Benfica en vond 150 keer de weg naar het doel. Nadien speelde hij nog bij Olympique Lyon en Estrella Portalegre, waar hij zijn voetbalcarrière beëindigde.

'Hij heeft het voetbal groot gemaakt en Benfica een internationale uitstraling gegeven. Coluna zal altijd bij ons zijn', schreef clubvoorzitter Luis Filipe Vieira in een mededeling. (Belga/KVDA)

De Portugese voetballegende Mario Esteves Coluna heeft op 78-jarige leeftijd het leven gelaten. 'Het heilige monster' stierf aan de gevolgen van een longontsteking in Maputo, de hoofdstad van zijn geboorteland Mozambique. Begin januari verloor de Portugese voetbalwereld al superspits Eusebio, met wie Coluna samenspeelde voor het nationale elftal en voor Benfica Lissabon. Beide spelers werden geboren in Mozambique. 'Het Portugese volk rouwt om het overlijden van een groot sportman', reageerde de Portugese president Anibal Cavaco Silva. Coluna leidde Portugal, samen met Eusebio, tijdens het wereldkampioenschap in Engeland in 1966 naar een derde plaats. In 57 interlands trof de in 1935 geboren middenvelder acht keer raak. Benfica Coluna verhuisde op 19-jarige leeftijd van Mozambique, een voormalige Portugese kolonie, naar Portugal om er voor Benfica Lissabon te spelen. Hij werd in zijn 17-jarige carrière bij Benfica tien keer landskampioen en hij won zeven keer de Portugese beker. In 1961 en 1962 mocht hij Europacup I mee naar Lissabon nemen. De clublegende speelde 677 wedstrijden voor Benfica en vond 150 keer de weg naar het doel. Nadien speelde hij nog bij Olympique Lyon en Estrella Portalegre, waar hij zijn voetbalcarrière beëindigde. 'Hij heeft het voetbal groot gemaakt en Benfica een internationale uitstraling gegeven. Coluna zal altijd bij ons zijn', schreef clubvoorzitter Luis Filipe Vieira in een mededeling. (Belga/KVDA)