Volgende maandag komt Ronaldo op dvd uit, een documentaire over één jaar in het leven van Cristiano Ronaldo, de vedette van Real Madrid en met Lionel Messi verwikkeld in een verwoede strijd om de beste van dit decennium te worden.

Maker van de documentaire is Anthony Wonke, die voor Ronaldo prijs na prijs binnen haalt en in zijn carrière al vaker werd gelauwerd door de BAFTA, de British Academy of Film and Television Arts. Een naam die klinkt. Dat doet ook die van de producer achter de film, Asif Kapadia, de man achter Senna en Amy, twee zeer sterke documentaires.

Enthousiast

Dat is Ronaldo ook. Toen Wonke een eerste keer contact had met de ster, verwachtte hij geïntimideerd te worden door diens aanwezigheid, en enige afstandelijkheid, zeg maar argwaan tegenover het idee. Maar niks van dat alles, zegt Wonke.

'Hij zat daar, in een immens grote sofa, maar we babbelden 45 minuten, bijna een uur zelfs, en hij was haast voortdurend aan het woord. Hij was zeer enthousiast en toonde zich ook direct heel open. Vrijwel onmiddellijk zaten we qua aanpak op dezelfde golflengte. Ik was minder geïnteresseerd in de voetballer, ik ken daar trouwens niks van. We wilden ons focussen op het privéleven, op de man en zijn familie.'

A boy and his toys, zo begint de documentaire. Een van de eerste beelden werd gefilmd om vier uur 's ochtends, als Ronaldo het huis verlaat voor een afspraak. Hij kijkt recht in de camera en lacht. Zo'n blik zal ook in een van de slotbeelden zitten, recht in de camera, Ronaldo weet hoe hij zijn publiek moet bespelen en verleiden. Tussen al dat speelgoed: heel wat auto's, een verzameling die hij met enige trots toont.

De documentaire bevat ook veel familiebeelden met zijn zoontje, Ronaldo als papa en speelvogel. Het zijn mooie scènes, ook met nu en dan artistiek verantwoord (half)naakt. Een lichaam als dat van de Madrileen krijg je niet zomaar, maar nu het er is, mag iedereen het ook wel zien.

Zeer veel aandacht gaat naar de familie. Zijn relatie met zijn mama Dolores en met zijn broer Hugo. Ook de moeilijke band met zijn intussen al overleden pa komt aan bod. Ze getuigen allemaal heel openlijk, over drankmisbruik, het slechte pad, mama ook over de ongewenste zwangerschap van de man die nu glorieert op de voetbalvelden en hoe ze overwoog om die af te breken. Waarom het misliep op het WK 2014 is ook een onderdeel van de documentaire. Wonke: 'Hij gaf niet alles prijs uit zijn leven, maar hij ging de pijnlijke onderwerpen niet uit de weg. Dat maakt de film zo eerlijk en mooi. Zijn familie speelt nu eenmaal een zeer cruciale rol in zijn leven.'

Trailer

Volgende maandag komt Ronaldo op dvd uit, een documentaire over één jaar in het leven van Cristiano Ronaldo, de vedette van Real Madrid en met Lionel Messi verwikkeld in een verwoede strijd om de beste van dit decennium te worden. Maker van de documentaire is Anthony Wonke, die voor Ronaldo prijs na prijs binnen haalt en in zijn carrière al vaker werd gelauwerd door de BAFTA, de British Academy of Film and Television Arts. Een naam die klinkt. Dat doet ook die van de producer achter de film, Asif Kapadia, de man achter Senna en Amy, twee zeer sterke documentaires.Dat is Ronaldo ook. Toen Wonke een eerste keer contact had met de ster, verwachtte hij geïntimideerd te worden door diens aanwezigheid, en enige afstandelijkheid, zeg maar argwaan tegenover het idee. Maar niks van dat alles, zegt Wonke. 'Hij zat daar, in een immens grote sofa, maar we babbelden 45 minuten, bijna een uur zelfs, en hij was haast voortdurend aan het woord. Hij was zeer enthousiast en toonde zich ook direct heel open. Vrijwel onmiddellijk zaten we qua aanpak op dezelfde golflengte. Ik was minder geïnteresseerd in de voetballer, ik ken daar trouwens niks van. We wilden ons focussen op het privéleven, op de man en zijn familie.'A boy and his toys, zo begint de documentaire. Een van de eerste beelden werd gefilmd om vier uur 's ochtends, als Ronaldo het huis verlaat voor een afspraak. Hij kijkt recht in de camera en lacht. Zo'n blik zal ook in een van de slotbeelden zitten, recht in de camera, Ronaldo weet hoe hij zijn publiek moet bespelen en verleiden. Tussen al dat speelgoed: heel wat auto's, een verzameling die hij met enige trots toont. De documentaire bevat ook veel familiebeelden met zijn zoontje, Ronaldo als papa en speelvogel. Het zijn mooie scènes, ook met nu en dan artistiek verantwoord (half)naakt. Een lichaam als dat van de Madrileen krijg je niet zomaar, maar nu het er is, mag iedereen het ook wel zien. Zeer veel aandacht gaat naar de familie. Zijn relatie met zijn mama Dolores en met zijn broer Hugo. Ook de moeilijke band met zijn intussen al overleden pa komt aan bod. Ze getuigen allemaal heel openlijk, over drankmisbruik, het slechte pad, mama ook over de ongewenste zwangerschap van de man die nu glorieert op de voetbalvelden en hoe ze overwoog om die af te breken. Waarom het misliep op het WK 2014 is ook een onderdeel van de documentaire. Wonke: 'Hij gaf niet alles prijs uit zijn leven, maar hij ging de pijnlijke onderwerpen niet uit de weg. Dat maakt de film zo eerlijk en mooi. Zijn familie speelt nu eenmaal een zeer cruciale rol in zijn leven.'