De rechtbank in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld voor zijn aandeel in de dopingzaak. Volgens de Spaanse rechter gaat het om "inbreuken tegen de publieke gezondheid". Fuentes mag bovendien vier jaar lang zijn beroep niet meer uitoefenen.

Ex-fysiektrainer Ignacio Labarta kreeg een gevangenisstraf van vier maanden. Fuentes' zus Yolanda, tevens arts, Manolo Saiz en Vicente Belda, de voormalige ploegleiders van Liberty Seguros en Kelme, werden vrijgesproken op het spraakmakende proces.

Omdat de straffen korter zijn dan twee jaar, moeten beid niet achter de tralies.

Milde straffenDe rechter in Madrid was dus mild voor de beklaagden, want de openbare aanklager had celstraffen tussen een en twee en een half jaar geëist. Fuentes zal zijn straf niet achter tralies moeten uitzitten omdat de toegekende straf korter is dan twee jaar.

Dokter Fuentes werd ervan verdacht het brein te zijn achter een dopingnetwerk dat in 2006 ontmanteld werd. Omdat dopinggebruik nog maar sinds 2007 een misdrijf is in Spanje, konden ze er niet voor veroordeeld worden.

BloedzakkenRechter Julia Patricia Santamaria was daarnaast van oordeel dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij Fuentes in beslag werden genomen niet ter beschikking gesteld worden van het Wereldantidopingagentschap WADA en andere burgerlijke partijen. Zo kunnen deze organisaties eventuele sportieve sancties opleggen.

Volgens de rechter worden de grondwettelijke rechten van de sporters geschonden als de bloedzakken aan de sportieve instanties overhandigd worden. Ze beval daarom de vernietiging van het computermateriaal dat de politie destijds bij Fuentes in beslag nam.

Er wordt wel verwacht dat het Spaanse Antidopingagentschap (AEA) nog in beroep gaat tegen de uitspraak. De bewijslast tegen de dopingarts is immers overweldigend. Fuentes gaf zelf toe verscheidene wielrenners te hebben behandeld, maar ook atleten uit andere sporttakken. Op het proces kwamen tientallen politieagenten, renners en experts getuigen tegen Fuentes. (Belga/INM)

De rechtbank in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld voor zijn aandeel in de dopingzaak. Volgens de Spaanse rechter gaat het om "inbreuken tegen de publieke gezondheid". Fuentes mag bovendien vier jaar lang zijn beroep niet meer uitoefenen. Ex-fysiektrainer Ignacio Labarta kreeg een gevangenisstraf van vier maanden. Fuentes' zus Yolanda, tevens arts, Manolo Saiz en Vicente Belda, de voormalige ploegleiders van Liberty Seguros en Kelme, werden vrijgesproken op het spraakmakende proces. Omdat de straffen korter zijn dan twee jaar, moeten beid niet achter de tralies.Milde straffenDe rechter in Madrid was dus mild voor de beklaagden, want de openbare aanklager had celstraffen tussen een en twee en een half jaar geëist. Fuentes zal zijn straf niet achter tralies moeten uitzitten omdat de toegekende straf korter is dan twee jaar. Dokter Fuentes werd ervan verdacht het brein te zijn achter een dopingnetwerk dat in 2006 ontmanteld werd. Omdat dopinggebruik nog maar sinds 2007 een misdrijf is in Spanje, konden ze er niet voor veroordeeld worden. BloedzakkenRechter Julia Patricia Santamaria was daarnaast van oordeel dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij Fuentes in beslag werden genomen niet ter beschikking gesteld worden van het Wereldantidopingagentschap WADA en andere burgerlijke partijen. Zo kunnen deze organisaties eventuele sportieve sancties opleggen. Volgens de rechter worden de grondwettelijke rechten van de sporters geschonden als de bloedzakken aan de sportieve instanties overhandigd worden. Ze beval daarom de vernietiging van het computermateriaal dat de politie destijds bij Fuentes in beslag nam. Er wordt wel verwacht dat het Spaanse Antidopingagentschap (AEA) nog in beroep gaat tegen de uitspraak. De bewijslast tegen de dopingarts is immers overweldigend. Fuentes gaf zelf toe verscheidene wielrenners te hebben behandeld, maar ook atleten uit andere sporttakken. Op het proces kwamen tientallen politieagenten, renners en experts getuigen tegen Fuentes. (Belga/INM)