Het onderzoek naar "dopingdokter" Chris Mertens is op drijfzand gebouwd, schrijft Het Laatste Nieuws. Bij alle sporters van wie een DNA-staal werd vergeleken met bloed in de infusen bij de dokter was de match negatief, op eentje na. Dat blijkt uit documenten die de krant kon inkijken.

Het gerecht in Leuven kwam er via mailverkeer en agenda's achter dat onder anderen 24 (top)renners, boksers en voetballers patiënt waren bij de verdachte dokter. Ze werden om een DNA-staal gevraagd, meer bepaald wangslijmvies. Het genetisch onderzoek werd vervolgens uitgevoerd aan de Leuvense universiteit.

Wettigheid onderzoek

Daar kwamen ze tot de conclusie dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. Volgens ingewijden was dit een "zeer serieuze aanwijzing" dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de no-needle-policy van de anti-dopingautoriteiten.

Toch stuurde het parket van Leuven de dossiers door naar de Vlaamse antidopingautoriteiten. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort ook uit over de wettigheid van het onderzoek van het Leuvense gerecht tegen dokter Mertens, klinkt het. (Belga/WB)

Het onderzoek naar "dopingdokter" Chris Mertens is op drijfzand gebouwd, schrijft Het Laatste Nieuws. Bij alle sporters van wie een DNA-staal werd vergeleken met bloed in de infusen bij de dokter was de match negatief, op eentje na. Dat blijkt uit documenten die de krant kon inkijken. Het gerecht in Leuven kwam er via mailverkeer en agenda's achter dat onder anderen 24 (top)renners, boksers en voetballers patiënt waren bij de verdachte dokter. Ze werden om een DNA-staal gevraagd, meer bepaald wangslijmvies. Het genetisch onderzoek werd vervolgens uitgevoerd aan de Leuvense universiteit. Daar kwamen ze tot de conclusie dat de bloedsporen in de inbeslaggenomen infusen slechts in één geval overeenkwamen met het erfelijk materiaal van de sporters. Volgens ingewijden was dit een "zeer serieuze aanwijzing" dat de renners helemaal niet waren behandeld met een verboden ozontherapie of enige andere dopingpraktijk die strijdig zou zijn met de no-needle-policy van de anti-dopingautoriteiten. Toch stuurde het parket van Leuven de dossiers door naar de Vlaamse antidopingautoriteiten. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) spreekt zich binnenkort ook uit over de wettigheid van het onderzoek van het Leuvense gerecht tegen dokter Mertens, klinkt het. (Belga/WB)