United Passions moest een ambitieuze film worden die de geschiedenis van de FIFA in beeld brengt, zo meldt het onafhankelijke filmblad Vertigo. De cast oogde alvast veelbelovend: met Tim Roth, Gérard Depardieu en Sam Neill werden drie gerespecteerde en gewaardeerde acteurs aan boord gehaald.

Door de recente ontwikkelingen binnen de FIFA - witwaspraktijken, omkoping, intriges - krijgt het hele idee achter de film echter een wrange nasmaak. Zo getuigt ook de regisseur Frederic Aubertin in een interview: 'De film is een ramp. Ik zocht naar een balans tussen Michael Moore, Costa Gavras en een Disney-propagandafilm, maar de FIFA kreeg uiteindelijk haar zin. Nu word ik gezien als een boeman die films maak voor corrupte mensen. Ik ben uiteindelijk ook een slachtoffer. Stel me dus alsjeblief niet verantwoordelijk.'

Aubertin kreeg slechts vier maanden om het scenario af te werken en kreeg daarbij van de FIFA uitdrukkelijk het verzoek niet te refereren naar criminele praktijken. Meer zelfs: de wereldvoetbalbond suggereerde titels als Men of Legend en The Dreammakers. Pijnlijk.

United Passions werd volledig afgekraakt door de filmcritici en flopte. Vermoedelijk krijg je hem in België dan ook niet meer in de bioscoopzalen te zien. Op de voorstelling op het filmfestival van Cannes vorige maand was Depardieu het enige lid van de cast die opdaagde. Roth en Neill weigeren nog reclame te maken voor de prent. "Mijn vader zou zich omdraaien in zijn graf", vertelde Tim Roth aan de Duitse krant Die Welt.

Bekijk hier de trailer van de film:

United Passions moest een ambitieuze film worden die de geschiedenis van de FIFA in beeld brengt, zo meldt het onafhankelijke filmblad Vertigo. De cast oogde alvast veelbelovend: met Tim Roth, Gérard Depardieu en Sam Neill werden drie gerespecteerde en gewaardeerde acteurs aan boord gehaald. Door de recente ontwikkelingen binnen de FIFA - witwaspraktijken, omkoping, intriges - krijgt het hele idee achter de film echter een wrange nasmaak. Zo getuigt ook de regisseur Frederic Aubertin in een interview: 'De film is een ramp. Ik zocht naar een balans tussen Michael Moore, Costa Gavras en een Disney-propagandafilm, maar de FIFA kreeg uiteindelijk haar zin. Nu word ik gezien als een boeman die films maak voor corrupte mensen. Ik ben uiteindelijk ook een slachtoffer. Stel me dus alsjeblief niet verantwoordelijk.'Aubertin kreeg slechts vier maanden om het scenario af te werken en kreeg daarbij van de FIFA uitdrukkelijk het verzoek niet te refereren naar criminele praktijken. Meer zelfs: de wereldvoetbalbond suggereerde titels als Men of Legend en The Dreammakers. Pijnlijk. United Passions werd volledig afgekraakt door de filmcritici en flopte. Vermoedelijk krijg je hem in België dan ook niet meer in de bioscoopzalen te zien. Op de voorstelling op het filmfestival van Cannes vorige maand was Depardieu het enige lid van de cast die opdaagde. Roth en Neill weigeren nog reclame te maken voor de prent. "Mijn vader zou zich omdraaien in zijn graf", vertelde Tim Roth aan de Duitse krant Die Welt.