François Sterchele zou 30 jaar geworden zijn

© Belga

Een overzicht op het leven, de carrière en de dood van François Sterchele.

Dag op dag 30 jaar geleden, op 14 maart 1982, werd François Sterchele geboren in Luik.

Heel België zou hem leren kennen als voetballer. Op 24-jarige leeftijd lag de wereld aan zijn voeten met aanbiedingen van clubs uit Europa. Maar op 8 mei 2008 werd zijn veelbelovende toekomst plots weggerukt.

Topschutter

François Sterchele werd op 14 maart 1982 geboren in de Luikse binnenstad. De jongen met Italiaanse roots groeide op met voetbal en voetballer zou hij ook worden. Na zijn jeugdopleiding bij Club Luik begon Sterchele aan het seizoen 2003-04 bij vierdeklasser Kelmis waar hij met 24 doelpunten topschutter in zijn reeks werd. Het volgende seizoen stapte hij over naar derdeklasser Oud-Heverlee Leuven dat dankzij zijn acht goals in de eindronde kon promoveren naar tweede klasse.

Topschutter in 1ste en 4de klasse

Sporting Charleroi had de Luikse voetballer in het oog gehouden en legde hem vast voor het seizoen 2005-06. Een jaar later was de topschutter uit al weg bij de Henegouwse club. Germinal Beerschot haalde hem naar de binnen met een contract voor vier jaar. Daar sloot hij het seizoen 2006-07 af met 21 doelpunten en werd hij opnieuw topschutter. Hetzelfde seizoen werd François, de dag na zijn 25ste verjaardag, opgeroepen voor de Rode Duivels, die tegen Portugal speelden.

Club Brugge

Na het seizoen 2006-07 stonden veel clubs, uit zowel binnen- als buitenland, aan te schuiven om de spits te laten tekenen. Op 19 juli 2007 tekende François Sterchele voor vijf jaar bij Club Brugge. Hij zou 12 doelpunten maken voor de West-Vlaamse club, 11 in de competitie en één in Europa, in 35 wedstrijden. Club Brugge besloot na zijn dood om het rugnummer 23 nooit meer toe te kennen aan een andere speler.

Verkeersongeluk Op 8 mei 2008 reed François om 3uur ’s nachts alleen van Antwerpen naar Brugge over de A11. Ter hoogte van Vrasene verloor de Clubspits de controle over het stuur en botste tegen een boom. Hij was op slag dood. Uit onderzoek bleek dat de 26-jarige te snel reed met zijn Porsche Cayman S. Op zijn begrafenis een week later werd zijn kist gedragen door zes ploegmaats van Club Brugge.

Eerbetoon

Tijdens elke wedstrijd van Club Brugge wordt er tijdens de 23e minuut als eerbetoon een minuutlang geapplaudisseerd. Eind 2011 werd er tijdens de wedstrijd tegen Birmingham door 26.000 supporters van beide ploegen een minuutlang geklapt voor de jonge voetballer. Ex-clubs Germinal Beerschot en Club Brugge speelden twee jaar na elkaar een vriendschappelijke wedstrijd, genaamd de Coppa Sterchele. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content