Lance Armstrong stapt op als voorzitter van Livestrong, zijn stichting die strijdt tegen kanker. Na het verschijnen van het rapport van het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA) was zijn positie onhoudbaar geworden.

"Deze organisatie, haar doel en medestanders liggen me na aan het hart. Om de stichting te vrijwaren van mogelijke negatieve gevolgen van de controverse rond mijn wielercarrière, zet ik een stap opzij", legt Armstrong uit in een communiqué.

Nike: 'Misleid' Ook sponsor Nike houdt het voor bekeken met Armstrong. "Door het overweldigende bewijs dat Armstrong een dopingverleden heeft en dat hij ons daaromtrent meer dan tien jaar misleid heeft, zien we ons genoodzaakt het contract met hem te verbreken", luidde het bij de Amerikaanse sportartikelengigant.

"Nike wil niets met doping te maken hebben. Wat betreft Livestrong zijn we van plan onze sponsoring voort te zetten."

Geschorst

USADA beschuldigt Armstrong (41) van jarenlang dopinggebruik en van het aanzetten van zijn ploegmaats tot dopinggebruik. Het agentschap heeft hem levenslang geschorst en al zijn resultaten sinds 1998, waaronder de zeven Tourzeges die hij behaalde van 1999 tot en met 2005, geschrapt. De Internationale Wielerunie (UCI) moet die beslissing nog bekrachtigen.

Armstrong zelf heeft het gebruik van verboden middelen altijd ontkend en testte ook nooit positief. (AFP/KVDA)

Lance Armstrong stapt op als voorzitter van Livestrong, zijn stichting die strijdt tegen kanker. Na het verschijnen van het rapport van het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA) was zijn positie onhoudbaar geworden. "Deze organisatie, haar doel en medestanders liggen me na aan het hart. Om de stichting te vrijwaren van mogelijke negatieve gevolgen van de controverse rond mijn wielercarrière, zet ik een stap opzij", legt Armstrong uit in een communiqué. Nike: 'Misleid' Ook sponsor Nike houdt het voor bekeken met Armstrong. "Door het overweldigende bewijs dat Armstrong een dopingverleden heeft en dat hij ons daaromtrent meer dan tien jaar misleid heeft, zien we ons genoodzaakt het contract met hem te verbreken", luidde het bij de Amerikaanse sportartikelengigant. "Nike wil niets met doping te maken hebben. Wat betreft Livestrong zijn we van plan onze sponsoring voort te zetten." Geschorst USADA beschuldigt Armstrong (41) van jarenlang dopinggebruik en van het aanzetten van zijn ploegmaats tot dopinggebruik. Het agentschap heeft hem levenslang geschorst en al zijn resultaten sinds 1998, waaronder de zeven Tourzeges die hij behaalde van 1999 tot en met 2005, geschrapt. De Internationale Wielerunie (UCI) moet die beslissing nog bekrachtigen. Armstrong zelf heeft het gebruik van verboden middelen altijd ontkend en testte ook nooit positief. (AFP/KVDA)