In Zuid-Afrika start het proces tegen atleet Oscar Pistorius, die ruim een jaar geleden zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. Een deel van het 'proces van de eeuw', zoals het in Zuid-Afrika genoemd wordt, wordt live uitgezonden. Volg hier de livestream.

De 27-jarige Oscar Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013 dood, in zijn huis in Pretoria. De bekende paralympiër, die geboren werd zonder kuitbenen en op protheses loopt, riskeert levenslang.

Hijzelf beweert dat hij dacht dat Steenkamp een inbreker was, de aanklagers voeren aan dat het koppel ruzie had en dat Pistorius met voorbedachten rade handelde.

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank liet toe dat een deel van het proces live uitgezonden kan worden. De start van het proces en bewijzen die experts voorleggen, kunnen uitgezonden worden, getuigenissen van getuigen en Pistorius zelf niet.

Pistorius' advocaten waren gekant tegen een live-uitzending van het proces, omdat het getuigen zou beïnvloeden en hun getuigenissen zou veranderen. Volgens de rechter is dat argument gedeeltelijk geldig, maar moet er ook rekening gehouden worden met de persvrijheid. De rechter is van mening dat het publiek zo het proces kan volgen zonder manipulatie door redacteurs.

Het proces kan ook op heel wat internationale belangstelling rekenen: goed 300 journalisten hebben toegang gevraagd tot de rechtszaal, die slechts plaats biedt voor 80 journalisten. (Belga/KVDA)

Bekijk de livestream van VTM

In Zuid-Afrika start het proces tegen atleet Oscar Pistorius, die ruim een jaar geleden zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. Een deel van het 'proces van de eeuw', zoals het in Zuid-Afrika genoemd wordt, wordt live uitgezonden. Volg hier de livestream. De 27-jarige Oscar Pistorius schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013 dood, in zijn huis in Pretoria. De bekende paralympiër, die geboren werd zonder kuitbenen en op protheses loopt, riskeert levenslang. Hijzelf beweert dat hij dacht dat Steenkamp een inbreker was, de aanklagers voeren aan dat het koppel ruzie had en dat Pistorius met voorbedachten rade handelde. Een Zuid-Afrikaanse rechtbank liet toe dat een deel van het proces live uitgezonden kan worden. De start van het proces en bewijzen die experts voorleggen, kunnen uitgezonden worden, getuigenissen van getuigen en Pistorius zelf niet. Pistorius' advocaten waren gekant tegen een live-uitzending van het proces, omdat het getuigen zou beïnvloeden en hun getuigenissen zou veranderen. Volgens de rechter is dat argument gedeeltelijk geldig, maar moet er ook rekening gehouden worden met de persvrijheid. De rechter is van mening dat het publiek zo het proces kan volgen zonder manipulatie door redacteurs. Het proces kan ook op heel wat internationale belangstelling rekenen: goed 300 journalisten hebben toegang gevraagd tot de rechtszaal, die slechts plaats biedt voor 80 journalisten. (Belga/KVDA) Bekijk de livestream van VTM