Messi veroorzaakt rel in Egypte: 'In 7.000 jaar beschaving nog nooit zo beledigd'

31/03/16 om 15:51 - Bijgewerkt om 17:59

De Argentijnse voetballer Lionel Messi lijkt verantwoordelijk voor 'de grootste belediging in de geschiedenis van Egypte'.

Messi veroorzaakt rel in Egypte: 'In 7.000 jaar beschaving nog nooit zo beledigd'

© belga

Messi doneerde onlangs tijdens een Egyptische televisieshow op een privézender een paar van zijn gebruikte voetbalschoenen voor een veiling van de zender die binnenkort georganiseerd wordt voor het goede doel. Hoewel de gift van de superpopulaire voetballer aanvankelijk onschuldig leek, voelt de Egyptische bevolking zich nu zwaar beledigd.

'Wij, (Egyptenaren) zijn gedurende onze 7.000 jaar lange beschaving nog nooit zo beledigd geweest', zei Said Hasasin, een controversieel parlementslid en tv-presentator, aldus CNN. De politicus dreigde er bovendien mee om Messi te slaan met zijn eigen schoenen.

Cultuur

De controverse draait uiteraard rond de betekenis van schoenen in de Arabische cultuur. Schoenen worden er namelijk aanzien als een van de laagste items, omdat ze letterlijk de grond raken. Veel Egyptenaren vinden schoenen dan ook een vuil en ongepast voorwerp. Zo wordt 'gazma', het Arabische woord voor schoen, gebruikt als scheldwoord en wordt het als een schande gezien als je iemands huis binnenstapt met schoenen aan.

Toch wordt Messi niet door iedereen verguisd. De voormalige Egyptische aanvaller Ahmed Hossam (Mido) nam het in een tweet op voor de Argentijn. 'Het meest waardevolle bezit van een schrijver is zijn pen, het waardevolste ding van een voetballer zijn zijn schoenen. Ik hoop dat deze valse beschuldigingen ophouden.' (TE)

Lees meer over:

Onze partners