Mick Michels, medestichter Sportmagazine overleden

Mick Michels overleed op 2 januari in Dworp op 80-jarige leeftijd. Hij was jarenlang het gezicht van Sportmagazine.

Stomverbaasd was hij, Mick Michels toen hij begin maart 2012 opgebeld werd met de vraag of hij een reactie kon geven op het overlijden van Herman Jacquemyns een paar dagen eerder. Mick Michels was met vakantie in Zuid-Afrika en viel uit de lucht. “Is mijn vriend dood?”

Nog geen jaar later is het vriendenduo weer samen.

Mick Michels werd in 1979 door Roularta-baas Rik De Nolf gepolst om een sportblad op de markt te brengen dat, in navolging van het Amerikaanse Sports Illustrated, verder zou kijken dan de waan van de dag en achtergrondreportages zou brengen, extra duiding bij de feiten.

Mick contacteerde zijn vriend Herman Jacquemyns, die hij tevoren had leren kennen als journalist bij Het Nieuwsblad, om het nieuwe project gestalte te geven. Samen verzamelden ze een team jonge journalisten rond zich, een combinatie van ervaring en pas van de schoolbanken geschoven talenten als Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenaere. Samen brachten ze vanaf maart 1980 Sportmagazine op de markt. Aanvankelijk verscheen het om de veertien dagen, later werd het een maandblad dat in oktober 1987 fuseerde met weekblad Sport 80. Sinds 1992 verschijnt het als weekblad onder de naam Sport/Voetbalmagazine.

Mick Michels overleed op woensdag 2 januari in Dworp op 80-jarige leeftijd. Hij was niet alleen jarenlang het gezicht van Sportmagazine, maar ook achttien jaar secretaris-generaal van de Belgische beroepsbond voor Sportjournalisten en negen jaar secretaris-generaal van de UEPS (Europese Bond van Sportjournalisten). Hij was eveneens jarenlang actief als media officer voor de UEFA en de FIFA. In die hoedanigheid reisde hij na zijn pensioen Europa af voor de grote voetbaltoernooien, WK’s, EK’s en de wedstrijden voor de Champions League.

Mick Michels was één van de toonaangevende Belgische journalisten van zijn generatie, perfect tweetalig en heel sterk in netwerking. Hij had toegang tot alle toenmalige vedetten ter wereld maar kende ook zijn wereld. Geen toonaangevend sportdirigent ter wereld of Mick had zijn persoonlijk telefoonnummer in zijn adressenboekje.

In 1992 ging Mick Michels met pensioen. De voetbalmicrobe liet hem niet los: je zag hem nog geregeld op nationale en internationale topwedstrijden. De laatste jaren werd dat minder. Net zoals de naam van zijn vriend Herman Jacquemyns zal ook zijn naam altijd verbonden blijven aan de geschiedenis van Sport/Voetbalmagazine.

Door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content