Misschien gaat Andy Murray zich wel wat inhouden, maar dat wil nog niet zeggen dat we van alle overtollig lawaai op de tennisbaan verlost zijn.

De Britse Brunel University publiceerde namelijk de resultaten van een nieuw onderzoek naar tennisgekreun. En wat blijkt: het helpt! "Door te schreeuwen vernauwt de keel, waardoor er wat lucht in de longen achterblijft, goed voor kracht en balans", zegt professor Alison McConnell.

Goed nieuws voor speelsters als Maria Sjarapova, Yanina Wickmayer of de Portugese 'recordhoudster' Michelle Larcher de Brito, maar een kwelling voor wie zonder oordopjes en zonder drie dagen migraine hun wedstrijden wil bijwonen. De whoopies en andere kreten zullen voorlopig nog niet verdwijnen.

Oordeel zelf wie van de 'kandidaten' het hoogste aantal decibels haalt:

De Brito:

Sharapova:

Wickmayer:

Misschien gaat Andy Murray zich wel wat inhouden, maar dat wil nog niet zeggen dat we van alle overtollig lawaai op de tennisbaan verlost zijn. De Britse Brunel University publiceerde namelijk de resultaten van een nieuw onderzoek naar tennisgekreun. En wat blijkt: het helpt! "Door te schreeuwen vernauwt de keel, waardoor er wat lucht in de longen achterblijft, goed voor kracht en balans", zegt professor Alison McConnell. Goed nieuws voor speelsters als Maria Sjarapova, Yanina Wickmayer of de Portugese 'recordhoudster' Michelle Larcher de Brito, maar een kwelling voor wie zonder oordopjes en zonder drie dagen migraine hun wedstrijden wil bijwonen. De whoopies en andere kreten zullen voorlopig nog niet verdwijnen. Oordeel zelf wie van de 'kandidaten' het hoogste aantal decibels haalt:De Brito: Sharapova: Wickmayer: