Sergio Conceiçao: de bad boy coach

© Belga

De confrontaties tussen Zulte Waregem en Standard zijn altijd al pittig geweest. Het roept beelden op van een woedende Sergio Conceiçao die zijn truitje in het gezicht van de scheidsrechter duwt (21 maart 2006), met vier maanden schorsing tot gevolg. Wat spookt ‘de Maestro’ dezer dagen uit?

In 2011 zwaait Sergio Conceiçao de deuren van Sclessin achter zich dicht, waar hij op dat moment als T2 aan de slag is. Het is in het seizoen 2010-2011 dat de trainerscarrière van de Portugees ontlook, als assistent van Dominique D’Onofrio bij Standard. Aanvankelijk lijkt het een weinig succesvolle campagne te zullen worden voor het duo: met een zesde plaats in het reguliere kampioenschap weet Standard zich maar nipt te plaatsen voor PO1. Maar daarin komt het, aangevuurd door de flamboyante Conceiçao, onder stoom en pakt het 26 op 30 punten.

Op de laatste speeldag van de play-offs krijgt de Jupiler Pro League een razendspannende ontknoping: in een onderlinge clash maken Genk en Standard uit wie kampioen wordt. De partij eindigt op 1-1, ontsierd door een ware aanslag op Mehdi Carcela, die minutenlang roerloos op het veld blijft liggen na een trap in het gezicht. Vier dagen later zet Standard zijn campagne toch de nodige luister bij met een eindzege in de Beker van België. Conceiçao verlaat Sclessin door de grote poort.

Terug naar Portugal

De voormalige middenvelder van onder andere Lazio, Inter en Porto duikt zes maanden later op als hoofdtrainer van het Portugese Olhanense. Een zeer bescheiden eersteklasser met een budget van amper 1,5 miljoen euro, op dat moment tiende in het klassement. Met zijn gekende kwaliteiten -grinta en enthousiasme- leidt hij Olhanense naar een achtste plek. Een jaar later, in januari van 2013, neemt Conceiçao ontslag. Reden: verschil in visie met het bestuur.

Meteen daarna valt zijn naam als nieuwe trainer bij het Hongaarse Videoton, maar dat blijkt verkeerd. Pas maanden later krijgt Conceiçao een nieuwe job: als trainer van Estudiantes Coimbra. De club waar het voor hem allemaal begon en waar de jeugdacademie zijn naam draagt. Een opvallende move, want de ex-Rouche leeft al jaren in onmin met de voorzitter. In 2008 vechten beide heren nog een stevig potje verbale oorlog uit in de media. In zijn eerste volledige seizoen als trainer van Coimbra parkeert hij de ploeg op een negende plek. Teleurstellend en dus pakt Conceiçao alweer zijn koffers. Ditmaal richting Braga, een club met prestige.

Te voet naar huis

Daar beleeft de Portugese ex-international de echte start van zijn trainerscarrière. Hij eindigt vierde na het ongenaakbare trio Benfica, Sporting en Porto en dwingt kwalificatie af voor de Europa League. Dat seizoen komt hij ook op een andere manier in het nieuws: aan zijn spelers belooft Conceiçao dat hij van het stadion naar huis loopt indien ze de finale van de Portugese beker zouden bereiken. Dat lukt hen en dus houdt de trainer zich aan zijn belofte: hij loopt de 40 km naar zijn huis.

Braga verliest de finale evenwel op strafschoppen en opnieuw een hevige discussie met de voorzitter van de club noopt Conceiçao tot opstappen.

Sindsdien is hij werkloos. Na het ontslag van Slavo Muslin bij Standard eerder dit seizoen loopt bij voorzitter Bruno Venanzi het cv binnen van Conceiçao, maar de Luikse directie opteert voor Yannick Ferrera. Drie weken later heeft de ex-Rouche wel prijs: hij tekent bij Vitoria Guimaraes. Waar een lange strijd tegen de degradatie wacht, maar met de grinta van Sergio C komt dat wel goed. (Sébastien Ferrante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content