Thibaut Courtois wordt als eerste voetballer ooit Sportman van het Jaar

© Belga Image

Thibaut Courtois, doelman van Chelsea en de Rode Duivels, is als eerste voetballer ooit verkozen tot Sportman van het Jaar. Sportvrouw van het Jaar werd meerkampster Nafissatou Thiam, Ploeg van het Jaar de Rode Duivels. Marc Wilmots, Divock Origi en Michèle George werden verkozen tot respectievelijk Coach, Belofte en Paralympiër van het Jaar.

Thibaut Courtois kreeg 466 punten achter zijn naam. Tennisser David Goffin, die na veel blessureleed helemaal doorbrak en twee ATP-toernooien won, werd tweede met 449 punten. Snelschaatser/skeeleraar Bart Swings werd derde met 193 punten. Op de erelijst van Sportman van het Jaar volgt Courtois triatleet Frederik Van Lierde op.

De 22-jarige Courtois slaagde er in 2014 in om met Atlético Madrid de Spaanse landstitel te veroveren. Verder bereikte hij met de Spaanse topclub de finale van de Champions League. Hij kreeg verder de Trofeo Zamora, de prijs voor de minst gepasseerde doelman van het voorbije seizoen in de Primera Division.

Ook bij de Rode Duivels, met wie hij op het WK in Brazilië de kwartfinales behaalde, en sinds afgelopen zomer bij Chelsea geldt Courtois als een erg betrouwbaar sluitstuk.

Voetbal was op het Sportgala 2014 met vier van de zes laureaten koning Sport.

Sportvrouw van het Jaar

Meerkampster Nafissatou Thiam is, na tennisster Kim Clijsters in 1998 en 1999, de tweede die een jaar na Belofte van het Jaar ook Sportvrouw van het Jaar wordt. Ze kreeg 527 stemmen achter haar naam en haalde het zo van de regerende WBC-, WIBF-, WIBA- en IBF-bokswereldkampioene Delfine Persoon (416 ptn), die eerder deze maand de Vlaamse Reus mocht ontvangen. Evi Van Acker (205 ptn) moest tevreden zijn met de derde plaats. Op de erelijst volgt Thiam tennisster Kirsten Flipkens op.

Thiam behaalde op het EK in Zürich de bronzen medaille in de zevenkamp. Met haar puntentotaal (6.423) bleef ze toen 85 punten onder haar eigen Belgische record (6.508), dat ze op 31 mei en 1 juni van dit jaar in het Oostenrijkse Götzis op de tabellen had gezet. Op het WK indoor in Sopot plaatste ze zich voor de finale van het hoogspringen, waarin ze met een sprong over 1m90 achtste werd. Thiam ontving eind november al voor de tweede opeenvolgende keer de Gouden Spike als beste Belgische atlete van 2014.

Ploeg van het Jaar

Als Ploeg van het Jaar verzamelden de Rode Duivels 329 punten. Daarmee eindigden ze voor de nationale volleybalvrouwen (139 ptn). De derde plaats ging naar de nationale hockeymannen (98 ptn).

In het afgelopen jaar bereikten de Rode Duivels op het WK in Brazilië, voor België het eerste groot toernooi in 12 jaar tijd, de kwartfinales. Daarin werden ze uitgeschakeld door verliezend finalist Argentinië. In kwalificatiegroep B voor het EK 2016 is België met vijf op negen voorlopig terug te vinden op de vierde plaats.

Coach van het Jaar

Marc Wilmots volgt als Coach van het Jaar zichzelf op. Wilmots kon zijn award niet zelf komen ophalen omdat hij de wedstrijd Monaco-Marseille diende bij te wonen.

De bondscoach was bij de verkiezing goed voor 199 punten. Daarmee eindigde hij met amper drie punten voorsprong op Gert Vande Broek (196 ptn), die als bondscoach de Belgische nationale vrouwenvolleybalploeg voor het eerst sinds 1978 tot op het WK bracht en daar een 11e plaats behaalde. Vital Heynen, die als bondscoach van de Duitse nationale mannenvolleybalploeg brons behaalde op het WK, werd derde met 88 punten.

Belofte van het Jaar

Belofte van het Jaar Divock Origi (19) kreeg 217 punten achter zijn naam. Hij haalde het zo van wielrenner Tim Wellens (165 ptn). De derde plaats ging naar veldrijder Wout Van Aert.

Origi kende het afgelopen jaar een enorme opmars bij Rijsel. Op het WK in Brazilië, waarvoor hij verrassend door Wilmots geselecteerd werd, zette hij bovendien enkele knappe prestaties neer. Die leverden hem een transfer naar Liverpool op. De ‘Reds’ lenen hem wel nog tot het einde van het seizoen uit aan Rijsel. Op de erelijst volgt Origi atlete Thiam op.

Paralympiër van het Jaar

Dressuurruiter Michèle George, die in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen al dubbel olympisch goud behaalde, veroverde in het afgelopen jaar twee titels op de Wereldruiterspelen. Dat leverde haar 270 punten op. Ze liet zo tafeltennisser Florian Van Acker (133 ptn) achter zich. De derde plaats ging naar wielrenner Diederick Schelfhout (122 ptn). Op de erelijst volgt George rolstoeltennisser Joachim Gérard op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content