De procureur van de Tongerse politierechtbank heeft een rijverbod van drie maanden en een niet nader bepaalde geldboete gevraagd voor Jonathan Legear.

De 26-jarige topvoetballer reed in oktober vorig jaar met zijn Porsche Panamera in op een tankstation in Tongeren. Hierbij raakte ook een 21-jarige Tongenaar gewond.

Legear: 'Voor mij telt vanaf nu enkel nultolerantie'
De zware feiten dateren van 7 oktober 2012. Legear, momenteel spelend voor Terek Grozny in Tsjetsjenië, vertrok omstreeks 5.30 uur in dronken toestand in discotheek Nunu in Tongeren en wilde naar eigen zeggen gaan ontbijten in het tankstation. "Maar ik reed te snel en kon niet meer remmen", zei Legear, die verrassend genoeg zelf kwam opdagen in de rechtbank.

"Ik heb erg veel spijt van wat er gebeurd is. Dit zal nooit meer gebeuren. Ik word binnenkort vader en voor mij telt vanaf nu enkel nultolerantie. Ik wil me ook excuseren bij iedereen die hieronder geleden heeft."

Parket vraagt milde straf
Met de gevorderde straf is de procureur mild voor Legear. Aangezien hij zijn Belgisch rijbewijs vlak na de feiten al twee maanden kwijt was, zou de gevorderde straf hem nog maximum een maand extra rijverbod kosten. Bovendien mag hij in Rusland gewoon blijven rijden met zijn Russisch rijbewijs. In België moet Legear ook een nieuw rijexamen afleggen.

"Het is afwachten of de rechter de vordering volgt, maar dit lijkt ons redelijk", zei Luc Deleu, advocaat van Legear. "De feiten mogen niet geminimaliseerd worden, maar ik probeer ook begrip op te
brengen voor de situatie van mijn cliënt. Hij zit daar in Tsjetsjenië zonder sociaal leven en met een militair op elke hoek van de straat. Hij is jong, verdient massa's geld en heeft zich laten gaan toen hij
nog eens in België was. Dat was fout. Hij beseft dit en wil zijn straf waardig dragen."

Eigenaar tankstation: 'Nog geen excuses'
De advocaat van de gewonde Tongenaar vraagt 1.500 euro schadevergoeding. Er wordt ook een deskundige aangesteld om de tijdelijke werkonbekwaamheid te bepalen. Hiervoor is door de werkgever wel al een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro gevraagd. De schade aan het tankstation bedraagt ruim 180.000 euro en is intussen al vergoed door Legear. "Wat dat betreft is die zaak voor ons dus afgesloten", zei Angelo Bruno, eigenaar van het tankstation. "De schade is vergoed, maar de beloofde excuses hebben we nog niet gekregen." (Belga/INM)

De procureur van de Tongerse politierechtbank heeft een rijverbod van drie maanden en een niet nader bepaalde geldboete gevraagd voor Jonathan Legear. De 26-jarige topvoetballer reed in oktober vorig jaar met zijn Porsche Panamera in op een tankstation in Tongeren. Hierbij raakte ook een 21-jarige Tongenaar gewond. Legear: 'Voor mij telt vanaf nu enkel nultolerantie' De zware feiten dateren van 7 oktober 2012. Legear, momenteel spelend voor Terek Grozny in Tsjetsjenië, vertrok omstreeks 5.30 uur in dronken toestand in discotheek Nunu in Tongeren en wilde naar eigen zeggen gaan ontbijten in het tankstation. "Maar ik reed te snel en kon niet meer remmen", zei Legear, die verrassend genoeg zelf kwam opdagen in de rechtbank. "Ik heb erg veel spijt van wat er gebeurd is. Dit zal nooit meer gebeuren. Ik word binnenkort vader en voor mij telt vanaf nu enkel nultolerantie. Ik wil me ook excuseren bij iedereen die hieronder geleden heeft." Parket vraagt milde straf Met de gevorderde straf is de procureur mild voor Legear. Aangezien hij zijn Belgisch rijbewijs vlak na de feiten al twee maanden kwijt was, zou de gevorderde straf hem nog maximum een maand extra rijverbod kosten. Bovendien mag hij in Rusland gewoon blijven rijden met zijn Russisch rijbewijs. In België moet Legear ook een nieuw rijexamen afleggen. "Het is afwachten of de rechter de vordering volgt, maar dit lijkt ons redelijk", zei Luc Deleu, advocaat van Legear. "De feiten mogen niet geminimaliseerd worden, maar ik probeer ook begrip op te brengen voor de situatie van mijn cliënt. Hij zit daar in Tsjetsjenië zonder sociaal leven en met een militair op elke hoek van de straat. Hij is jong, verdient massa's geld en heeft zich laten gaan toen hij nog eens in België was. Dat was fout. Hij beseft dit en wil zijn straf waardig dragen." Eigenaar tankstation: 'Nog geen excuses' De advocaat van de gewonde Tongenaar vraagt 1.500 euro schadevergoeding. Er wordt ook een deskundige aangesteld om de tijdelijke werkonbekwaamheid te bepalen. Hiervoor is door de werkgever wel al een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro gevraagd. De schade aan het tankstation bedraagt ruim 180.000 euro en is intussen al vergoed door Legear. "Wat dat betreft is die zaak voor ons dus afgesloten", zei Angelo Bruno, eigenaar van het tankstation. "De schade is vergoed, maar de beloofde excuses hebben we nog niet gekregen." (Belga/INM)