De WK-kwalificatiewedstrijd België - Schotland (2-0) zindert nog na, niet alleen sportief maar ook en vooral op politiek vlak. Tijdens de wedstrijd ontrolden Belgische supporters een spandoek: 'Bart, tonight you are alone' - 'Bart (De Wever), vanavond sta je alleen'. Na de wedstrijd ging ook kapitein Vincent Kompany op Twitter de politieke toer op.

Eerst twitterde hij 'Proud of my team, proud of our country, together we can achieve anything #Belgium' (Trots op mijn team, trots op ons land, samen kunnen we alles bereiken). Was die slogan zoals gewoonlijk nog in het Engels, dan greep hij voor zijn volgende tweet voor de uitzondering (intentioneel?) naar het Nederlands: 'België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons! #Rode Duivels'.

Een glasheldere verwijzing naar de overwinningsspeech van Bart De Wever na de verkiezingszege van N-VA: ''t Stad is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons!'.

Opwelling of bewuste strategie? Vraag is of Kompany met zijn tweet bewust de politieke arena wilde betreden. Via zijn manager laat de verdediger in Het Laatste Nieuws weten dat "hij niets aan zijn tweet heeft toe te voegen". Vader Kompany houdt het op: "Vincent is een overtuigde Belg. Hij wil niet dat ons land in kleine stukken uit elkaar valt."

Communicatie- en marketingexpert Jan Callebaut gelooft alvast dat Kompany de N-VA en De Wever echt in de problemen zou kunnen brengen.

"Alles hangt af van de intentie waarmee hij deze boodschap heeft verstuurd," zegt Callebaut in de krant. "Deed hij het in een opwelling of is het de eerste stap van een heel bewuste strategie? In het tweede geval heeft de N-VA er mogelijk een te duchten tegenstander bij."

2014Voorwaarde is volgens Callebaut wel dat de sportieve successen van het nationale elftal aanhouden en dat Kompany zijn ideeën niet laat inpalmen door traditionele partijen of instanties.

Callebaut haalt ook fijntjes aan dat de volgende stembusgang, 'De Moeder Aller Verkiezingen' in 2014, vlak voor de start van het WK in Brazilië plaatsvindt. De Rode Duivels zijn momenteel goed op weg om zich te plaatsen voor dat WK.

Rode Duivels zijn hot

Dat Kompany en co het België-gevoel een opstoot geven, is alvast overduidelijk. België - Schotland is de best bekeken Rode Duivels-wedstrijd van de afgelopen tien jaar: meer dan 1,2 miljoen kijkers moedigden hen aan vanachter hun televisie.

Is supporteren voor de Rode Duivels niet in contradictie met stemmen voor een Vlaams-nationalistische partij? Onder de 40.000 Belgische supporters die de match in het Koning Boudewijnstadion bijwoonden, waren er heel wat in dat geval.

De Morgen sprak voor de wedstrijd met vurige supporters die voor N-VA hadden gekozen. Zij zeiden niet uit te zijn op een splitsing van het land en al zeker niet van de Rode Duivels, maar met hun N-VA-stem gewoon een signaal naar de traditionele partijen te willen geven. Als het over de sport gaat, "nemen ze de Walen er wel bij".

Vlaams Belang: 'Nieuwe outfit geen toeval' N-VA maakt er voorlopig geen woorden aan vuil, maar Vlaam Belang neemt Kompany alvast stevig op de korrel. "Als het erop aan komt, kiest Kompany voor een Engelse ploeg en het grote geld", luidt het op de partijwebsite. "Hoe geloofwaardig is zo'n tweet van iemand die in Engeland speelt?"

De partij zoekt ook meer achter de nieuwe voetbaloutfit. Die truitjes kregen volgens de VB'ers immers niet toevallig een extra zwart en geel tintje. "Het paleis en het Belgische establishment gebruiken het voetbal als laatste strohalm, maar het is niet meer dan een wanhoopsoffensief om het tij te keren."

Vlaams Belang is naar eigen zeggen niet bevreesd voor het nationale elftal. "Wie denkt dat zij België gaan redden, moet wel heel naïef zijn. De Rode Duivels halen misschien wel een

ticket voor het WK in Brazilië, maar in 2014 zijn er ook nog verkiezingen. En het zou wel eens kunnen dat de vorming van een nationale regering dan helemaal niet meer lukt." (KVDA)

De WK-kwalificatiewedstrijd België - Schotland (2-0) zindert nog na, niet alleen sportief maar ook en vooral op politiek vlak. Tijdens de wedstrijd ontrolden Belgische supporters een spandoek: 'Bart, tonight you are alone' - 'Bart (De Wever), vanavond sta je alleen'. Na de wedstrijd ging ook kapitein Vincent Kompany op Twitter de politieke toer op. Eerst twitterde hij 'Proud of my team, proud of our country, together we can achieve anything #Belgium' (Trots op mijn team, trots op ons land, samen kunnen we alles bereiken). Was die slogan zoals gewoonlijk nog in het Engels, dan greep hij voor zijn volgende tweet voor de uitzondering (intentioneel?) naar het Nederlands: 'België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons! #Rode Duivels'. Een glasheldere verwijzing naar de overwinningsspeech van Bart De Wever na de verkiezingszege van N-VA: ''t Stad is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons!'. Opwelling of bewuste strategie? Vraag is of Kompany met zijn tweet bewust de politieke arena wilde betreden. Via zijn manager laat de verdediger in Het Laatste Nieuws weten dat "hij niets aan zijn tweet heeft toe te voegen". Vader Kompany houdt het op: "Vincent is een overtuigde Belg. Hij wil niet dat ons land in kleine stukken uit elkaar valt." Communicatie- en marketingexpert Jan Callebaut gelooft alvast dat Kompany de N-VA en De Wever echt in de problemen zou kunnen brengen. "Alles hangt af van de intentie waarmee hij deze boodschap heeft verstuurd," zegt Callebaut in de krant. "Deed hij het in een opwelling of is het de eerste stap van een heel bewuste strategie? In het tweede geval heeft de N-VA er mogelijk een te duchten tegenstander bij." 2014Voorwaarde is volgens Callebaut wel dat de sportieve successen van het nationale elftal aanhouden en dat Kompany zijn ideeën niet laat inpalmen door traditionele partijen of instanties. Callebaut haalt ook fijntjes aan dat de volgende stembusgang, 'De Moeder Aller Verkiezingen' in 2014, vlak voor de start van het WK in Brazilië plaatsvindt. De Rode Duivels zijn momenteel goed op weg om zich te plaatsen voor dat WK. Rode Duivels zijn hot Dat Kompany en co het België-gevoel een opstoot geven, is alvast overduidelijk. België - Schotland is de best bekeken Rode Duivels-wedstrijd van de afgelopen tien jaar: meer dan 1,2 miljoen kijkers moedigden hen aan vanachter hun televisie. Is supporteren voor de Rode Duivels niet in contradictie met stemmen voor een Vlaams-nationalistische partij? Onder de 40.000 Belgische supporters die de match in het Koning Boudewijnstadion bijwoonden, waren er heel wat in dat geval. De Morgen sprak voor de wedstrijd met vurige supporters die voor N-VA hadden gekozen. Zij zeiden niet uit te zijn op een splitsing van het land en al zeker niet van de Rode Duivels, maar met hun N-VA-stem gewoon een signaal naar de traditionele partijen te willen geven. Als het over de sport gaat, "nemen ze de Walen er wel bij".