‘Zo’n dertig procent van de voetballers lijdt aan prediabetes’

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Voetbal gaat almaar meer over blessures. Hoe komt het toch dat topsporters zo vaak geblesseerd zijn?

Op het congres van kPNI Belgium onlangs verklaarde gastspreker Leo Pruimboom (Universiteit Groningen): “Veel topsporters zijn zieke mensen.”

Prediabetes

Leo Pruimboom is grondlegger van de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) en doet ook onderzoek in het voetbal. “Veel voetballers vertonen een prediabetessyndroom”, zegt hij. “Bij sommigen bedraagt de bètacelactiviteit in de pancreas 199 procent van de normale activiteit, omdat er zóveel insuline geproduceerd moet worden om de bloedglucosespiegel op peil te houden. Wanneer die mannen stoppen met voetballen, zullen ze snel overgewicht en diabetes type 2 krijgen.”

Hij deed al onderzoek bij teams in Engeland, Duitsland en Spanje. “Overal vonden we dezelfde waarden terug: verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedglucose, verhoogde trygliceriden (vetten), verlaagde goede cholesterol,… Zo’n dertig procent van de voetballers lijdt eigenlijk aan prediabetes.”

Blessuregevoeligheid

De oorzaak van de blessuregevoeligheid van veel voetballers is terug te vinden in de cumulatie van risicofactoren in hun levensstijl, aldus Pruimboom. De hoofdoorzaak voor het prediabtessyndroom bij velen van hen is opmerkelijk.

“We voerden een multivariabele analyse door om te kijken: hoe komt dat?”, zegt Pruimboom. “Komt het door de stress, de voeding et cetera? Het komt vooral door de zittijd! Voetballers zitten veel te veel. Sommigen zitten zelfs veertien uur per dag. Ze trainen twee, drie à vier uur per dag, maar dat compenseert hun veel te lange zittijd buiten de trainingsuren niet.”

Die lange zittijd zorgt ervoor dat er vet opgebouwd wordt in organen en ingewanden, aldus Pruimboom. “Die vetcellen zijn de basis van laaggradige ontsteking. En die laaggradige ontsteking activeert het immuunsysteem chronisch. En een chronisch actief immuunsysteem gebruikt veel energie en dat gaat onder meer ten koste van het weefsel van spieren, ligamenten en botten. Zo ontstaat een verhoogde blessuregevoeligheid.”

Depressie

Het advies van Pruimboom wat zittijd betreft, is duidelijk. “Niet meer dan drie uur zitten per dag en om het half uur rechtstaan en bewegen”, zegt hij. “Dan wordt er geen vet opgebouwd.”

Zitten is een even grote risicofactor als niet bewegen, besluit hij. “Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van depressies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content