De moderne vijfkamp staat in Londen exact honderd jaar op het olympisch programma en werd uitgevonden door baron Pierre de Coubertin, stichter van de moderne Spelen.

De sport werd vroeger verdeeld over vijf dagen, maar wordt al een tijd in één dag gepropt: (in volgorde) schermen (degen), zwemmen (200 meter vrije slag), paardrijden (jumping, twaalf hindernissen) en sinds 2009 combineren de vijfkampers het lopen (3000 meter) met schieten (tweemaal vijf schoten in zeventig seconden met een laserpistool), als een soort sneeuwloze biatlon.

Goud bij de heren gaat in Londen zonder pech naar de Rus Andreij Moisejev (olympisch kampioen in 2004 en 2008, Europees en wereldkampioen 2011) of zijn landgenoot Aleksandr Lesun (WK 2012 in Rome en huidig nummer één van de wereld).

Voor brons lijken de belangrijkste kandidaten de Hongaar Adam Marosi (wereldkampioen van 2009 en vierde op de world ranking) en de Zuid-Koreaan Jinhwa Jung (brons op het laatste WK). Thuisland Groot-Brittannië hoopt op Nic Woodbridge, derde in de World Cup Final en negende op de wereldranglijst.

Nieuw Duits goud?

Bij de vrouwen wordt vooral Lena Schöneborn (26) naar voren geschoven. De Duitse is regerend olympisch en Europees kampioene, al wacht ze nog altijd op haar eerste gouden WK-medaille na twee derde plaatsen en een tweede stek.

Tegenstand krijgt ze vooral van de Litouwse Laura Asadauskaite, koploopster in de wereldranglijst en echtgenote van Andrejus Zadneprovskis, die tweemaal wereldkampioen werd en twee olympische medailles behaalde (zilver Athene, brons Peking).

Op het WK in mei eindigde Asadauskaite pas als 21e, maar dat zette ze daarna recht door de World Cupfinale te winnen.

De Britse Mhairi Spence boekte op het WK in Rome haar eerste grote zege. Zij zal, net als haar landgenote Samantha Murray (goed voor WK-brons), in London supergemotiveerd aan de start staan. Heather Fell, zilver in Peking, moet thuisblijven, aangezien elk land maar twee starttickets heeft.

Andere medaillekandidates: de Chinese Qian Chen (goud WK 2009, zilver in 2011), de Oekraïense Viktoria Tereshtsjuk (WK 2011, brons EK 2011) en de Française Amélie Cazé, drievoudig wereldkampioene (2007, 2008, 2010) en tweevoudig Europees kampioene (2009 2010), maar de laatste twee jaar fel gehinderd door blessures.

Op het voorbije WK stond ze voor de laatste proef (lopen/schieten) ruim aan de leiding, maar viel ze nog naast het podium. In Londen zal Cazé gebrand zijn om die teleurstelling en haar ontgoochelende negende plaats in Peking, waar ze als grote favoriete startte, uit te wissen.

Jonas Creteur

De moderne vijfkamp staat in Londen exact honderd jaar op het olympisch programma en werd uitgevonden door baron Pierre de Coubertin, stichter van de moderne Spelen. De sport werd vroeger verdeeld over vijf dagen, maar wordt al een tijd in één dag gepropt: (in volgorde) schermen (degen), zwemmen (200 meter vrije slag), paardrijden (jumping, twaalf hindernissen) en sinds 2009 combineren de vijfkampers het lopen (3000 meter) met schieten (tweemaal vijf schoten in zeventig seconden met een laserpistool), als een soort sneeuwloze biatlon. Goud bij de heren gaat in Londen zonder pech naar de Rus Andreij Moisejev (olympisch kampioen in 2004 en 2008, Europees en wereldkampioen 2011) of zijn landgenoot Aleksandr Lesun (WK 2012 in Rome en huidig nummer één van de wereld). Voor brons lijken de belangrijkste kandidaten de Hongaar Adam Marosi (wereldkampioen van 2009 en vierde op de world ranking) en de Zuid-Koreaan Jinhwa Jung (brons op het laatste WK). Thuisland Groot-Brittannië hoopt op Nic Woodbridge, derde in de World Cup Final en negende op de wereldranglijst. Nieuw Duits goud?Bij de vrouwen wordt vooral Lena Schöneborn (26) naar voren geschoven. De Duitse is regerend olympisch en Europees kampioene, al wacht ze nog altijd op haar eerste gouden WK-medaille na twee derde plaatsen en een tweede stek. Tegenstand krijgt ze vooral van de Litouwse Laura Asadauskaite, koploopster in de wereldranglijst en echtgenote van Andrejus Zadneprovskis, die tweemaal wereldkampioen werd en twee olympische medailles behaalde (zilver Athene, brons Peking). Op het WK in mei eindigde Asadauskaite pas als 21e, maar dat zette ze daarna recht door de World Cupfinale te winnen. De Britse Mhairi Spence boekte op het WK in Rome haar eerste grote zege. Zij zal, net als haar landgenote Samantha Murray (goed voor WK-brons), in London supergemotiveerd aan de start staan. Heather Fell, zilver in Peking, moet thuisblijven, aangezien elk land maar twee starttickets heeft. Andere medaillekandidates: de Chinese Qian Chen (goud WK 2009, zilver in 2011), de Oekraïense Viktoria Tereshtsjuk (WK 2011, brons EK 2011) en de Française Amélie Cazé, drievoudig wereldkampioene (2007, 2008, 2010) en tweevoudig Europees kampioene (2009 2010), maar de laatste twee jaar fel gehinderd door blessures. Op het voorbije WK stond ze voor de laatste proef (lopen/schieten) ruim aan de leiding, maar viel ze nog naast het podium. In Londen zal Cazé gebrand zijn om die teleurstelling en haar ontgoochelende negende plaats in Peking, waar ze als grote favoriete startte, uit te wissen. Jonas Creteur