Hamilton wint incidentrijke GP voor Verstappen, komt op gelijke hoogte in de stand

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs Formule 1 van Saoedi-Arabië, de 21e en voorlaatste Grote Prijs van het seizoen, op zijn naam geschreven.

De Britse wereldkampioen haalde het op het stratencircuit in Jeddah voor Max Verstappen (Red Bull). De Nederlander moet in de tussenstand Hamilton zo opnieuw naast zich dulden met 369,5 punten. De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) reed net voor de finish nog voorbij de Fransman Esteban Ocon (Alpine) naar de derde plaats.

De knettergekke race op het circuit van Jeddah werd tot twee maal toe stilgelegd met de rode vlag. Dat gebeurde een eerste keer in de veertiende ronde na een crash van Mick Schumacher (Haas). Bij de herstart ging het meteen weer mis en waren er crashes van Sergio Perez (Red Bull), George Russell (Williams) en Nikita Mazepin (Haas).

Tijdstraf

Max Verstappen, die vanaf derde positie was gestart, sprintte bij de tweede herstart meteen voorbij Ocon en Hamilton naar de leiding. De Nederlander voelde echter al snel de hete adem Hamilton in zijn nek. Na een foutief manoeuvre kreeg hij bovendien een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek. Verstappen liet Hamilton niet meteen passeren en de Brit tikte de Red Bull van Verstappen zelfs even aan. Er was schade merkbaar maar de twee konden verderrijden. Uiteindelijk ging Hamilton zijn concurrent toch voorbij en won. Met ook nog de snelste ronde op zak kwam hij naast Verstappen in de WK-tussenstand.

De laatste Grote Prijs van het seizoen vindt volgende week zondag plaats in Abu Dhabi. Daar valt de beslissing over het meest spannende F1-seizoen in jaren.

‘Dit is geen Formule 1’

Max Verstappen en Lewis Hamilton hadden kort na afloop van de wedstrijd een uiteenlopende lezing over hun botsing in de slotfase van de race. Verstappen wilde naar eigen zeggen de eerste plek teruggeven aan Hamilton, nadat hij een bocht had afgesneden. ‘Ik wilde hem voorbij laten en ging naar rechts, maar hij haalde me niet in’, aldus de Nederlander. ‘Toen raakten we elkaar. Ik snap echt niet wat daar gebeurde.’

Hamilton, die uiteindelijk de race in Jeddah won, was naar eigen zeggen nogal verrast door de manoeuvre van Verstappen. ‘Ik begrijp niet waarom hij ineens op zijn rem ging staan. Ik reed achterop bij hem en toen ging hij weer door. Later hoorde ik dat hij me voorbij had willen laten.’

Verstappen kreeg voor het afsnijden van de bocht een tijdstraf van 5 seconden van de wedstrijdleiding en liet zijn Britse rivaal daarna alsnog passeren. Hij werd als tweede afgevlagd. ‘Ongelooflijk wat hier vandaag gebeurde. Ik probeer te racen. Deze sport draait meer om penalty’s dan om racen. Dit is voor mij niet de Formule 1′, zei Verstappen over de boordradio, nadat hij te horen had gekregen dat hij was uitgeroepen tot ‘driver of the day’. ‘Gelukkig hebben de fans in ieder geval genoten.’

Toen hij in de pitsstraat zijn Red Bull naast de Mercedes van Hamilton had geparkeerd, ontliepen de twee titelrivalen elkaar. Ook op het podium gunden Verstappen en Hamilton elkaar geen blik waardig. Nadat de bekers waren uitgereikt en de volksliederen waren gespeeld, besloot de Nederlander het podium direct te verlaten. De Mercedes-coureurs Hamilton en Valtteri Bottas (derde) vierden met een lid van het Mercedes-team wel een feestje.

Partner Content