'Excuses dat ik mijn mondkap niet draag, maar ik wil degene die de strop in mijn pitbox heeft neergelegd, laten zien dat hij mijn glimlach niet kan afpakken. Ik blijf doorgaan', zei Wallace tegen verslaggevers, terwijl hij zwaaide naar het publiek.

'Ik had deze verdomde race ook echt moeten winnen, maar ik kwam brandstof tekort. De sterren stonden net niet allemaal gunstig, maar al met al voelt het alsof ik wel heb gewonnen vandaag', aldus de 26-jarige coureur, die extra beveiliging kreeg op het circuit en wiens auto voor de race van top tot teen werd geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er niet mee was geknoeid.

De Amerikaanse federale recherche FBI doet onderzoek naar de strop die zondag werd aangetroffen in de pitbox van Wallace. De actie verwijst naar de lynchpartijen tegen zwarten en werd veroordeeld als een daad van racisme.

'Mooi om mee te maken'

Wallace is de enige zwarte coureur in NASCAR en hij sprak zich de afgelopen weken regelmatig uit tegen racisme en ongelijkheid, naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis. Na een oproep van Wallace werd onlangs op NASCAR-circuits de vlag in de ban gedaan van de Confederatie, het verbond van zuidelijke staten die zich tegen de afschaffing van de slavernij in de VS hadden gekeerd. Een aantal NASCAR-fans verzetten zich tegen die ingreep en kondigden aan races voortaan te boycotten.

De achterban van NASCAR is voornamelijk wit en conservatief tot reactionair. Maar mede door Wallace lijkt er enige verandering in de lucht. Voor de race kreeg hij een opvallende steunbetuiging van zijn mede-coureurs. Zij hielpen mee de Chevrolet van Wallace naar het begin van de pitstraat te duwen voor de startceremonie van de 500-mijlsrace. 'Dat was heel mooi om mee te maken en ik bedank iedereen die zich op deze manier uitte. Het was een prachtig moment en ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van deze raceklasse', zei een geëmotioneerde Wallace.

'Excuses dat ik mijn mondkap niet draag, maar ik wil degene die de strop in mijn pitbox heeft neergelegd, laten zien dat hij mijn glimlach niet kan afpakken. Ik blijf doorgaan', zei Wallace tegen verslaggevers, terwijl hij zwaaide naar het publiek.'Ik had deze verdomde race ook echt moeten winnen, maar ik kwam brandstof tekort. De sterren stonden net niet allemaal gunstig, maar al met al voelt het alsof ik wel heb gewonnen vandaag', aldus de 26-jarige coureur, die extra beveiliging kreeg op het circuit en wiens auto voor de race van top tot teen werd geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er niet mee was geknoeid. De Amerikaanse federale recherche FBI doet onderzoek naar de strop die zondag werd aangetroffen in de pitbox van Wallace. De actie verwijst naar de lynchpartijen tegen zwarten en werd veroordeeld als een daad van racisme.Wallace is de enige zwarte coureur in NASCAR en hij sprak zich de afgelopen weken regelmatig uit tegen racisme en ongelijkheid, naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis. Na een oproep van Wallace werd onlangs op NASCAR-circuits de vlag in de ban gedaan van de Confederatie, het verbond van zuidelijke staten die zich tegen de afschaffing van de slavernij in de VS hadden gekeerd. Een aantal NASCAR-fans verzetten zich tegen die ingreep en kondigden aan races voortaan te boycotten. De achterban van NASCAR is voornamelijk wit en conservatief tot reactionair. Maar mede door Wallace lijkt er enige verandering in de lucht. Voor de race kreeg hij een opvallende steunbetuiging van zijn mede-coureurs. Zij hielpen mee de Chevrolet van Wallace naar het begin van de pitstraat te duwen voor de startceremonie van de 500-mijlsrace. 'Dat was heel mooi om mee te maken en ik bedank iedereen die zich op deze manier uitte. Het was een prachtig moment en ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van deze raceklasse', zei een geëmotioneerde Wallace.