De 48-jarige was woensdag vanuit Saoedi-Arabië naar Nederland overgebracht. Het was toen al duidelijk dat hij niet meer bij kennis zou komen. Straver had na zijn val in de voorlaatste etappe van de beruchte woestijnrally ongeveer 10 minuten geen hartslag. Hij brak ook een van zijn bovenste nekwervels.

De motorrijder werd in de Saoedische duinen gereanimeerd en per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Riyad. Toen enkele dagen later nog steeds geen verandering in zijn toestand was, werd besloten hem te repatriëren naar Nederland.

Straver reed zijn derde Dakar Rally. Vorig jaar won hij het kistklassement, voor rijders die geen assistentie hebben van een monteur. In het algemeen klassement werd hij toen dertigste, een jaar eerder bij zijn debuut eindigde hij als 49e.

Tijdens de voorbije editie verongelukte ook de Portugese motorrijder Paulo Gonçalves na een val in de zevende rit. Het maakte Straver, die in het dagelijks leven als onderhoudsmonteur werkte en een eigen bedrijf had, weer bewust van de gevaren van zijn geliefde sport.

'Ik rem voor alles en ga niet over een duin heen als ik niet kan zien wat erachter zit', zei hij na het overlijden van Gonçalves. 'We weten allemaal dat dit een risicovolle sport is, maar proberen zo min mogelijk na te denken over het feit dat het kan gebeuren. Ik probeer wel zo voorzichtig te rijden dat ik veiligheidsmarges inbouw, maar ook dan kan er iets misgaan. Die risico's accepteren we allemaal. Als je dat niet kunt, kun je beter thuisblijven.'

De 48-jarige was woensdag vanuit Saoedi-Arabië naar Nederland overgebracht. Het was toen al duidelijk dat hij niet meer bij kennis zou komen. Straver had na zijn val in de voorlaatste etappe van de beruchte woestijnrally ongeveer 10 minuten geen hartslag. Hij brak ook een van zijn bovenste nekwervels. De motorrijder werd in de Saoedische duinen gereanimeerd en per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Riyad. Toen enkele dagen later nog steeds geen verandering in zijn toestand was, werd besloten hem te repatriëren naar Nederland. Straver reed zijn derde Dakar Rally. Vorig jaar won hij het kistklassement, voor rijders die geen assistentie hebben van een monteur. In het algemeen klassement werd hij toen dertigste, een jaar eerder bij zijn debuut eindigde hij als 49e. Tijdens de voorbije editie verongelukte ook de Portugese motorrijder Paulo Gonçalves na een val in de zevende rit. Het maakte Straver, die in het dagelijks leven als onderhoudsmonteur werkte en een eigen bedrijf had, weer bewust van de gevaren van zijn geliefde sport. 'Ik rem voor alles en ga niet over een duin heen als ik niet kan zien wat erachter zit', zei hij na het overlijden van Gonçalves. 'We weten allemaal dat dit een risicovolle sport is, maar proberen zo min mogelijk na te denken over het feit dat het kan gebeuren. Ik probeer wel zo voorzichtig te rijden dat ik veiligheidsmarges inbouw, maar ook dan kan er iets misgaan. Die risico's accepteren we allemaal. Als je dat niet kunt, kun je beter thuisblijven.'